Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších hôr, ktoré vám vezmú dych nielen stúpaním

Slovenské hory každoročne priťahujú tisíce turistov. Mnohé z nich sú našimi národnými symbolmi a vďaka svojej výške nemajú široko-ďaleko konkurenciu. Nechajte si vziať dych stúpaním i výhľadmi - výstup na najkrajšie hory Slovenska bude stáť za to.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 9 NAJkrajších hôr, ktoré vám vezmú dych nielen stúpaním

Spoznajte tie najkrajšie hory na Slovensku, ktoré vám vezmú dych nielen stúpaním. Ktoré to sú? Čítajte ďalej!

Ďumbier

1. Ďumbier

Najvyšší vrch Nízkych Tatier - Ďumbier s výškou 2 045,9 m n. m. sa týči uprostred hlavného hrebeňa pohoria medzi vrchmi Krúpovou hoľou a Králičkou. Výlet na jeho vrchol si môžete naplánovať ako pohodový dvojdňový výstup s prespaním v jednej z okolitých horských chát alebo ako jednodňovú túru. Potom si už len stačí vybrať ideálnu trasu z bohatej spleti dobre vyznačených turistických chodníkov, z ktorých sa väčšina tiahne po miernej južnej strane posiatej žulovými balvanmi. Strmé severné steny volia milovníci adrenalínu a skúsení horolezci. Vrch Ďumbier je turistami obľúbený hlavne pre svoju technickú nenáročnosť - na výstup nepotrebujete drahú výstroj ani batoh plný vybavenia. Napriek tomu túru odporúčame skôr fyzicky zdatným jedincom a skúsenejším turistom. Pred výletom sa pripravte na výstup, pri ktorom prekonáte vyše 1 000 výškových metrov, uľahčiť vám ho môžu lanovky, kamenné chodníčky aj chaty, kde sa posilníte tradičným jedlom. Výstup aj napriek námahe stojí za to - na vrchole korunovanom slovenským dvojkrížom budete odmenený kruhovým výhľadom na krásy stredného Slovenska. Prehliadnite si celé Nízke Tatry, ktoré sa vidno na každej strane, v diaľke sa zas črtajú vrcholy Vysokých Tatier. Na severozápade tvorí panorámu Malá Fatra a tiež Veľký Choč, južný výhľad vám skrášli sopečné pohorie Poľana spolu s Veporskými vrchmi.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Gerlachovský štít

2. Gerlachovský štít

Ozajstnou výzvou vhodnou len pre skúsených turistov je najvyšší vrch na Slovensku - Gerlachovský štít s úctyhodnou nadmorskou 2 654,4 m n. m. Familiárne nazývaný Gerlach kraľuje pohoriu Vysokých Tatier a predstavuje aj turistami najvyhľadávanejší cieľ. Výstup naň je ale odporúčaný len turistom v dobrej kondícii a v sprievode skúseného horského vodcu. Nebuďte prekvapený, ak vaša túra započne v skorých ranných hodinách - turistika zaberie 8 až 10 hodín a je možná len za dobrého počasia. Pripravte sa na drsné podmienky v horách, počasie sa spolu s viditeľnosťou môžu veľmi rýchlo meniť. Výstup započne od Sliezskeho domu, odkiaľ vás čaká prevýšenie 1 100 m. Sprievodca vás prevedie okolo 15 m vysokého Velického vodopádu, Velického plesa aj dolinovej terasy posiatej pestrými horskými kvetmi nazvanej Kvetnica. Cesta pokračuje strmým kamenným svahom, kde môže horský vodca zvoliť istenie lanom. Čoskoro vás vrchol Gerlachovského štítu privíta svojim známym železným krížom aj výhľadom, z ktorého budete mať celé Vysoké Tatry ako na dlani.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Kráľova hoľa

3. Kráľova hoľa

Kráľovu hoľu pozná každý Slovák z našich národných povestí, piesní aj veršov básnikov. Svoju významnú úlohu v našej histórii zohrala aj počas druhej svetovej vojny - pod vrchol mali svoje zemľanky a sklady partizáni. Aj preto je hora s výškou 1 949 m n. m. jedným z najčastejších cieľov turistov na východnej časti Nízkych Tatier. Pod jej úpätím pramenia až 4 významné slovenské rieky - Čierny Váh, Hron, Hornád a Hnilec. Najbližšie budete mať k vrcholu Kráľovej hole vtedy, ak zvolíte výstup po dobre značených a výrazných turistických chodníkoch vedúcich zo Šumiaca či Telgártu. Ak si ale trúfate, vydať sa sem môžete aj na horskom bicykli po cyklotrase začínajúcej v Šumiaci. Pešia túra je jednodňová a výstup vám zaberie zhruba 3 až 4 hodiny. Mohutná hora býva označovaná aj za strechu Slovenska, z jej vrcholu sa budete kochať výhľadom na Vysoké Tatry, Slovenský raj, Muránsku planinu i Klenovský Vepor. Na Kráľovej holi už ale zelený strom nehľadajte, dnes tu stojí televízny vysielač, ktorý v prípade núdze slúži aj ako ubytovňa pre turistov.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Kriváň

4. Kriváň

Horu známu ako národný symbol Slovenska spoznáte podľa nezameniteľnej siluety so zakrivenou špičkou. Obľúbený vrch štúrovcov aj vďaka svojej symbolike každý rok hostí turistov, ktorí sa zúčastňujú Národného výstupu na Kriváň. Ak si ale chcete vychutnať krásu najznámejšej hory na západe Vysokých Tatier týčiacej sa až do 2 494 m n. m., zvoľte výlet v menšej skupine. Pred túrou odporúčame zabaliť si dostatok jedla a vody, po ceste totiž nenarazíte na žiadnu chatu, kde by ste sa mohli občerstviť. S poriadnou výbavou v batohu začnite výstup ideálne na Štrbskom plese, odkiaľ pokračujte po značených chodníkoch podľa vášho výberu. Cesta pokračuje spočiatku kosodrevinou, vo vyšších polohách budete stúpať po typických skalných chodníkoch, ktoré môžu byť hlavne blízko pri vrchole strmé a klzké. Vopred teda zvážte, či sa na štvorhodinový výstup na Kriváň cítite byť dostatočne vo forme. Náročný je hlavne pre kĺby zostup strmými chodníkmi. Po námahe sa však dočkáte zaslúženej odmeny - vrch Kriváňa vám ukáže nielen drevený kríž so slovenským znakom a vlajkou, ale tiež výhľad na okolie, ktorý berie dych.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Lomnický štít

5. Lomnický štít

Druhý najvyšší vrch Vysokých Tatier - Lomnický štít (2 633,9 m n. m.) sa každý deň teší z návštevy stoviek turistov a výletníkov. Svoju popularitu si získal hlavne pre svoju dostupnosť - na jeho vrchol nemusíte šliapať pešo, dostať sa naň môžete aj vďaka lanovkám. Lístok vám ale odporúčame zarezervovať vopred online s dostatočným predstihom, kapacita lanovky je totiž rýchlo vyčerpaná. Na kabínovú lanovku nastúpte už v Tatranskej Lomnici alebo zvoľte nástup vo vyššie položenej stanici na Skalnatom plese. Odtiaľ už vedie lanová dráha priamo na Lomnický štít. Jej dĺžka dosahuje úctyhodných 1 868 metrov, lanovka počas jazdy dlhej len 8,5 minúty prekoná výškový rozdiel až 855 metrov. Na vrchole si odfoťte impozantný pohľad na štíty Gerlachu i Kriváňa, nevynechajte tiež Rysy, Kežmarský štít, Roháče, Belianske Tatry či Nízke Tatry. O občerstvenie sa postará prítomný bufet alebo kaviareň, nájdete tu tiež observatórium, astronomické i meteorologické pracoviská SHMÚ a dokonca aj televíznu retranslačnú stanicu. Pokiaľ si ale trúfate vystúpiť na Lomnický štít pešo, pripravte sa na túru dlhú 5 až 6 hodín, ktorá je možná jedine v sprievode horského vodcu. Vaša námaha a odhodlanie však bude odmenené nezabudnuteľným zážitkom.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Predné Solisko

6. Predné Solisko

Výstup na Predné Solisko je ideálnou voľbou, pokiaľ sa chystáte na menej náročnú túru vo Vysokých Tatrách, ktorá ale nie je ochudobnená o nádherné výhľady. Výstup na vrch vo výške 2 093 m n. m. zvládnu tiež deti či „sviatoční turisti“. Výlet začnite pri Štrbskom Plese, kde vykročte po modrej turistickej značke. Turistický chodník vás zavedie k Chate pod Soliskom, kde nazbierajte sily pred výstupom. K chate sa prípadne môžete odviezť lanovkou. Cestou na Predné Solisko sa tešte na otvárajúcu sa panorámu počas pozvoľného stúpania, trochu náročnejší výstup prekonáte pri záverečnom prevýšení. Z vrcholu si užijete očarujúci výhľad na Kriváň, Štrbské Pleso a celú Podtatranskú kotlinu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Rysy

7. Rysy

Hranicu medzi Slovenskom a Poľskom zdobí vrch Rysy, ktorý sa týči až do výšky 2 503 m n. m. Celkovo ho tvoria tri vrcholy - severozápadný, ktorý tvorí i hranicu medzi dvomi štátmi, juhovýchodný, vaše kroky budú pravdepodobne smerovať k prostrednému, hlavnému vrcholu. Vydajte sa k nemu trebárs po najkratšej trase smerujúcej zo Štrbského Plesa, po ktorej vám výstup zaberie zhruba 5 hodín. Spočiatku sa môžete tešiť na prechádzku s miernym stúpaním cez les, terén sa ale rýchlo mení na strmší a posiaty cestičkami medzi kamennými trhlinami. Bližšie k vrcholu už budete stúpať za pomoci reťazí, preto by sa na Rysy mali vybrať len zdatní turisti. Cestou natrafíte na najvyššie položenú chatu v slovenských horách - Chatu pod Rysmi postavenú v úctyhodnej výške 2 250 m n. m. a po ďalších pár desiatkach metrov si z vrcholu vychutnajte kruhový výhľad na celé Tatry. Podobná panoráma sa naskytla aj slávnym návštevníkov vrcholu Rysov - Vladimirovi I. Leninovi v roku 1903 aj Marie Curie-Skłodowskej a jej manželovi Pierrovi, ktorí naň vystúpili v roku 1899.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Veľký Choč

8. Veľký Choč

Aj keď vrch Veľký Choč nepatrí k najvyšším na Slovensku, pri výstupe naň sa môžete tešiť na poriadnu skúšku kondičky, ale aj najkrajšie výhľady. Najvyšší z Chočských vrchov, ktoré spájajú Malú a Veľkú Fatru so Západnými Tatrami, sa týči nad Ružomberkom v nadmorskej výške 1 611 m a je povestný pre svoje strmé svahy. Výstup na Veľký Choč vďaka tomu patrí k tým náročnejším a trvať môže až 3 hodiny. Najjednoduchšia cesta na vrchol vedie po modrej značke z obce Valaská Dubová (nájdete ju medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom), stúpanie smeruje strmo nahor po stráňach zarastených prevažne smrekovými lesmi, vo vyšších polohách kosodrevinou. Na vrchu vás čaká skutočne veľkolepá odmena - najkrajší výhľad na slovenskú prírodu a hory. Panorámu tvorí Malá a Veľká Fatra, Nízke Tatry spolu so Západnými, Skorušinské vrchy aj Oravská Magura. Niet divu, že mnoho turistov pokladá Veľký Choč za najkrajší vyhliadkový vrch Slovenska. Možno aj preto bola v roku 1982 príroda vôkol neho vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.


Veľký Rozsutec

9. Veľký Rozsutec

Symbol aj dominanta Národného parku Malá Fatra, vrch Veľký Rozsutec týčiaci sa až nadmorskej výšky 1 610 m, je opradený nejednou legendou. Traduje sa, že v sebe ukrýva poklad nemalých rozmerov, ktorý tu skryl sám Jánošík. Možno sa vám ho podarí objaviť počas turistiky na vrchol hory. Výstup začnite napríklad v turistami najobľúbenejšom „štarte“ v obci Štefanová, kde začína zelená značka. Cesta vás spočiatku prevedie cez les s miernym stúpaním, bližšie k vrcholu sa môžete tešiť aj na strmé šliapanie, pri ktorom si budete pomáhať rukami a reťazami. Na vrchole najvyššej z okolitých hôr si potom zaslúžene vychutnáte odmenu cennejšiu než zlato - nezabudnuteľný kruhový výhľad nielen na susedné vrchy Malý Rozsutec a Stoh, ale tiež na juhozápadnú časť malofatranského hrebeňa, Vrátnu dolinu a dokonca a pri dobrej viditeľnosti i Veľký Choč či Nízke Tatry.

Náš tip: Pokiaľ si chcete Veľký Rozsutec poriadne prezrieť s každej strany, vydajte sa tiež k neďalekej rozhľadni Terchovské srdce, o ktorej ste sa mohli dočítať v našom článku 7 NAJkrajších rozhľadní, ktoré vás uchvátia nielen výhľadom. Rozhľadňa stojí len necelých 10 km od Veľkého Rozsutca.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali naše najkrajšie hory skutočne blízko.

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet