Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJúžasnejších pamiatok UNESCO, aké inde vo svete nenájdete

Prestížny Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO zdobia len tie najvýznamnejšie pamiatky z celého sveta. Nečudo, že na ňom majú svoje miesto aj niektoré z našich najúžasnejších skvostov. Ktoré to sú? Dozviete sa v článku.
Objavte to NAJ zo Slovenska: 8 NAJúžasnejších pamiatok UNESCO, aké inde vo svete nenájdete

Poznáte už najkrajšie pamaitky UNESCO na Slovensku? Ak ešte nie, čítajte ďalej a inšpirujte sa na ďalší výlet!

Banská Štiavnica

1. Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia

Banskú Štiavnicu, mesto pýšiace sa od roku 1993 zápisom na Zozname svetového dedičstva UNESCO, mnohí poznáme ako jedno z najkrajších miest na Slovensku. Čo predchádzalo tomu, že sa dnes mesto radí medzi svetové unikáty? Jeho bohatá história sa začala písať v roku 1238, keď boli mestu udelené kráľovské privilégiá. V okolitých kopcoch sa začali budovať banské štôlne a šachty, a naplno sa rozvinula ťažba striebra i zlata. Celé storočia si miestne štôlne držali povesť najproduktívnejších baní v Európe a ich bohatstvo sa odrazilo aj na ráze mesta. Majetní obyvatelia začali na prelome 15. - 16. storočia stavať honosné paláce a reprezentačné sídla, postupom času ich prepojili kúzelné uličky a námestia s krásnymi kostolmi. Celkový ráz mesta pozdejšie dotvorili Starý a Nový zámok slúžiaci na obranu - a z banského mesta sa stala výnimočne krásna lokalita.

Komisia udeľujúca zápis na Zoznam UNESCO ocenila aj technické pamiatky mesta súvisiace s baníctvom. Banská Štiavnica je miestom vzniku prvej vysokej školy technického charakteru na svete - Banskej akadémie, ktorá tu stojí už od roku 1762. Oceňovaný je i výnimočný vodohospodársky systém v okolí baní, ktorý dnes tvorí 60 vodných nádrží známych pod menom tajchy. Kúpaliská v prírode, o ktorých ste sa podrobnejšie dočítali v článku 9 NAJlepších vodných nádrží na letné osvieženie, dnes miestni i turisti navštevujú hlavne kvôli rekreácii a zábave vo vode.

Banská Štiavnica má na svojom konte aj výnimočné svetové prvenstvo - v roku 1627 sa v tunajších baniach prvýkrát na svete použil pušný prach na banský odstrel.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali tie najúžasnejšie pamiatky UNESCO skutočne blízko.


2. Bardejov

Jedno z najstarších miest u nás, prezývané aj najgotickejšie mesto Slovenska, objavíte neďaleko hraníc Slovenska s Poľskom. Do mesta každoročne prichádzajú tisíce turistov, aby si prehliadli nádherné obdĺžnikové námestie obostavaném radmi starobylých meštiackych domov. Uprostred nich sa vyníma radnica zo 16. storočia, kde si okrem jedinečných interiérov prehliadnite aj expozíciu vlastivedného múzea. Počas potuliek po Bardejove nevynechajte ani majestátny Kostol sv. Egídia stojaci v severnej časti námestia. Dnes má podobu gotickej baziliky s tromi loďami a vo svojom vnútri ukrýva súbor 11 neskorogotických krídlových oltárov z 15. storočia. Niektoré z ich plastík sa považujú za vrcholné práce európskeho rezbárstva. Bardejov je výnimočný tiež mestskými hradbami, ktoré patria k najzachovalejším stredovekým obranným systémom na Slovensku. Medzi kamennými múrmi vynikajú tiež 3 bašty a 10 brán. Vydať sa môžete tiež do krásnej okolitej prírody, ktorá je pretkaná atrakciami aj pestrými turistickými chodníčkami. Niet divu, že si jedinečný Bardejov vyslúžil v roku 2000 zápis na Zoznam UNESCO.


Dobšinská ľadová jaskyňa

3. Jaskyne a priepasti Slovenského krasu

Na Zozname UNESCO nájdete okrem kultúrnych pamiatok aj tie prírodné. A keďže slovenská príroda je plná výnimočných oblastí, niet divu, že niekoľko zaujímavostí z našej prírody sa prestížneho zápisu dočkalo. Sú nimi napríklad jaskyne a priepasti Slovenského krasu. Medzi tie najvzácnejšie jaskyne svetového prírodného dedičstva u nás patrí napríklad Gombasecká jaskyňa známa pre svoju výzdobu z tenkých sintrových brčiek, Domica s podzemným jazierkom Styx či naša najunikátnejšia Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá je v Európe jediná svojho druhu. Zoznam prírodných pamiatok UNESCO dopĺňa od roku 2000 tiež Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá patrí k najrozsiahlejším ľadovcovým jaskyniam v Európe. Prečítajte si o ich zaujímavostiach viac v článku 8 NAJkrajších jaskýň, ktoré sú svetovými unikátmi.


4. Spišský hrad a kultúrne pamiatky jeho okolia

Impozantný Spišský hrad nie je tým jediným unikátom na Spiši. Spolu so Spišským Podhradím, Spišskou Kapitulou a kostolom Ducha Svätého v Žehre tvorí súbor pamiatok zapísaných od roku 1993 na Zoznam UNESCO. Mestečko Spišské Podhradie v minulosti patrilo k najrozvinutejším mestám Spiša. Dnes láka množstvo turistov na prechádzku po svojom nepravidelnom námestí, ktoré zdobia zachované meštiacke domy s renesančnými a barokovými prvkami. Spoznáte ich aj vďaka typickým podchodom a rozmerným bránam. Mesto je dodnes známe svojimi remeslami, najmä mäsiarstvom. Veď kto by si rád nepochutnal na legendárnych spišských párkach?

Spišská Kapitula je dnes súčasťou Spišského Podhradia, no kedysi toto cirkevné miesto tvorilo samostatnú obec. Dominuje jej Katedrála sv. Martina s prvkami románskeho i gotického slohu, ktorá v sebe ukrýva mnohé poklady. Je ním napríklad jeden z ôsmich oltárov - oltár Korunovania Panny Márie, ktorý je starý viac než 500 rokov. Počas prehliadky nevynechajte ani pohľad na unikátnu svetskú fresku z roku 1317 s motívom korunovácie Karola Róberta za uhorského kráľa. Cestou po pamiatkach Spiša zamierte k neďalekej lokalite Pažica s pozostatkami kalvárie, o ktorej sa hovorí, že ide o najstaršiu krížovú cestu na našom území.

Do Spišskej Kapituly pred storočiami mierili hlavne študenti - začiatkom 19. storočia tu vznikol kňazský seminár a najstarší učiteľský ústav vo vtedajšom Uhorsku.

Ďalšiu celosvetovo významnú pamiatku kresťanstva objavíte v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves. Vydajte sa k nej napríklad po Gotickej ceste - prvej tematickej poznávacej trase na Slovensku. Dovedie vás ku Kostolu Ducha Svätého z 13. storočia, ktorý spoznáte už z diaľky vďaka veže s drevenou kupolou netradičného cibuľového tvaru. Za symbolické vstupné vojdite do chrámu a nechajte sa očariť pôvodným interiérom. V architektúre si všimnete prelínajúce sa prvky neskorománskeho a ranogotického slohu, neprehliadnite ani osemboký oporný stĺp, ktorý interiér rozdeľuje na dve lode. Táto architektonická zvláštnosť sa považuje za svetový unikát, keďže ju nájdete iba v kostoloch na Spiši. Pozornosť si zaslúži tiež neskororománska kazateľnica z 13. storočia a hlavne stredoveké nástenné maľby zobrazujúce biblické príbehy a legendy. Najpozoruhodnejšou z nich je zobrazenie tzv. Stromu života s Kristom na kríži uprostred, po jeho boku stoja symboly Starého a Nového zákona.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali tie najúžasnejšie pamiatky UNESCO skutočne blízko.


5. Levoča

Súbor UNESCO pamiatok na východe Slovenska dopĺňa mesto Levoča. Stredoveké kráľovské mesto obohnané pomerne zachovanými hradbami so 6 vežami (z pôvodných 15) nájdete len 20 km od Spišského hradu. Nemálo turistov si mesto zamilovalo počas prechádzky obdĺžnikovým námestím, ktorému kraľuje Kostol sv. Jakuba. Ide o druhý najväčší kostol na Slovensku a ukrýva v sebe skutočnú európsku raritu - až 14 renesančných a gotických oltárov. Autorom najvýznamnejšieho z nich je slávny Majster Pavol z Levoče. Chrám sv. Jakuba doplnil o precízne vypracovaný neskorogotický drevený oltár s úctyhodnou výškou až 18,62 m, ktorý z neho robí najvyšší oltár na svete. Hovorí sa, že doň Majster Pavol ukryl svoju vlastnú podobizeň do tváre jedného z apoštolov v kompozícii Poslednej večere. Kostol susedí s budovou bývalej levočskej radnice s arkádami, ktorá patrí k najvýznamnejším prejavom renesančnej architektúry na Slovensku. Prehliadku mesta vám ozvláštni aj klietka hanby či renesančný Thurzov dom.

Nad Levočou sa vypína známa Mariánska hora, ktorá je každoročne dejiskom púte k neogotickému Kostolu Navštívenia Panny Márie. Púte sa v roku 1995 zúčastnil dokonca sám svätý pápež Ján Pavol II.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali tie najúžasnejšie pamiatky UNESCO skutočne blízko.


6. Karpatské bukové pralesy v NP Poloniny a Vihorlatský prales v CHKO Vihorlat

Zápis na Zoznam prírodného dedičstva UNESCO v roku 2007 dosvedčil, že slovenské lesy patria medzi tie najkrajšie na svete. Konkrétne si toto uznanie zaslúžili bukové pralesy Stužica, Rožok a Havešová rozprestierajúce sa v oblasti Národného parku Poloniny a Vihorlatský prales z CHKO Vihorlat. Svetovými unikátmi sa stali hlavne vďaka svojej takmer nedotknutej prírode, ktorú si zachovali kvôli ťažko dostupnému terénu. Pralesy sa tiež tešia mimoriadne zachovalej faune - žije tu napríklad výnimočná salamandra škvrnitá, fúzač alpský či slizniak karpatský. Najviac úcty však vzbudzujú košaté buky, niektoré z nich majú dokonca až 240 rokov.


7. Drevené kostolíky na východe Slovenska

Jedinečné drevené kostolíky môžeme obdivovať len v oblasti tzv. karpatského oblúka. Na ich podobe sa výrazne podpísala hranica dvoch kultúr, ktorá prechádza Slovenskom - hranica západnej a východnej kultúry - a tie u nás podmienili vznik pamiatok nesmierneho kultúrneho dedičstva. Jednými z týchto pamiatok sú aj drevené kostolíky s kombináciou prvkov latinského a byzantského štýlu. Už z vonku vás nadchnú dreveným vyhotovením, ktorým sa stavitelia snažili vyjadriť harmóniu duše človeka s okolitou prírodou i snahu odpútať sa od všedného života. Jediným použitým materiálom pri stavbe bolo drevo, v stenách kostolíkov nenájdete žiadne klince ani kovové spoje, ktoré by trámy držali pokope. Prekvapiť vás môže i to, že niektoré kostolíky nemajú vežu. Východ Slovenska bol v minulosti týmito očarujúcimi stavbami posiaty, z niekdajších viac než 300 kostolíkov sa ale do dnešných čias zachovalo len okolo 60 stavieb. Osem z nich si vyslúžilo zápis na Zoznam UNESCO, konkrétne sa vydajte ku gréckokatolícky kostolíkom v obciach Ruská Bystrá, Ladomirová a Bodružal či k rímskokatolíckym chrámom v Tvrdošíne a Hervartove pri Bardejove. Významné evanjelické kostoly zas stoja v Kežmarku, Hronseku a Leštinách.

Mnohé kostolíky dnes slúžia už len ako kultúrne pamiatky. Vstup do nich vám odporúčame vopred zarezervovať a pripraviť si pár eur na vstupné, ktoré sa v závislosti od sezóny a kostolíku môže líšiť. V niektorých drevených kostolíkoch sa ale dodnes konajú bohoslužby, a tak si výlet môžete obohatiť aj o mimoriadny duchovný zážitok.


8. Skanzen Vlkolínec

Jedinečnú dedinku, kde akoby zastal čas už pred niekoľkými storočiami, objavíte len necelých 6 km od Ružomberka. Skanzen Vlkolínec je dnes svojím vzhľadom výnimočný v rámci celého sveta - obec sa dodnes pýši svojou podobou, ktorú nenarušila moderná výstavba. Nájdete tu dovedna 45 dreveníc z 18. storočia, kde si môžete prezrieť, ako v minulosti žili tunajší pastieri, drevorubači či remeselníci. Najdostupnejším materiálom na výstavbu bolo drevo, preto sú celé domce vyhotovené z otesaných kmeňov ihličnanov, strechy zas tvorí drevený šindeľ. Zaujímavá je i následná starostlivosť o domy - ich obyvatelia fasádu dvakrát ročne pretierali modrou, ružovou alebo žltou vápenou farbou, čím si domce získali nielen ochranu, ale tiež pestrý vzhľad. Počas prechádzky Vlkolíncom sa nezabudnite odfotiť s miestnym junákom či devou v tradičnom kroji, alebo zvoľte fotku pri nemenej fotogenickej dvojpodlažnej zvonici z roku 1770 či zrubovej studni z roku 1860. Navštívte tiež roľnícky dom s expozíciou o živote vo Vlkolínci. O ňom vám ale môžu porozprávať i miestni obyvatelia, ktorí Vlkolínec obývajú dodnes.

Dovolenku na Liptove si ozvláštnite aj o výlet na bicykli. Miestna cyklotrasa, ktorá patrí k tým najkrajším na Slovensku, vás prevedie aj priamo cez UNESCO dedinku Vlkolínec.

Otváracia doba (môže sa líšiť v závislosti od sezóny):

  • PO: zatvorené
  • UT-PIA: 10:00 - 15:00 hodín
  • SO-NE a sviatky: 10:00 - 16:00 hodín

Vstupné:

  • Dospelá osoba 3 €, dieťa 1,50 €.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali tie najúžasnejšie pamiatky UNESCO skutočne blízko.


Bonus - Nehmotné dedičstvo UNESCO

Na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO môžeme nájsť aj pamiatky, ktoré nemajú svoje materiálne zastúpenie v prírode či architektúre. Reč je o nehmotných pamiatkach, z ktorých sa na prestížny zoznam dostali 4 slovenské unikáty. Konkrétne ide o fujaru a fujarovú hudbu, aká nemá páru široko vo svete. Ďalšou významnou pamiatkou je Terchovská hudba z rodiska Juraja Jánošíka či hudobný nástroj gajdy spolu s gajdošskou kultúrou. Zatiaľ posledný zápis medzi svetové dedičstvá si v roku 2016 zaslúžilo tradičné bábkarstvo.

Autor článku:

Aktualizované: 28. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet