Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJzábavnejších atrakcií pre celú rodinu

Chorvátsko je ako stvorené na rodinnú dovolenku s deťmi od bábätiek po tínedžerov. Na malých návštevníkov tu čaká krásne more aj miesta, kde si užijú zábavu a letné zážitky. Ktoré atrakcie pre deti sú v Chorvátsku najlepšie? Máme pre vás 10 tipov.
Objavte to NAJ z Chorvátska: 10 NAJzábavnejších atrakcií pre celú rodinu

Pokiaľ sa na letnú dovolenku chystáte spolu s deťmi, je Chorvátsko stávkou na istotu. Okrem blízkosti láka krajina na Jadrane upravenými plážami s pozvoľným vstupom do vody, čistým morom aj skvelým zázemím pre hostí vrátane tých najmenších. Navyše tu nájdete množstvo zábavných či vodných parkov aj ďalších miest, kde si deň plný zábavy užije celá rodina. Spestrite svojim ratolestiam dovolenku v Chorvátsku návštevou niektorej z nasledujúcich atrakcií pre deti. Na záver pre vás máme jeden extra tip!

1. Aquapark Aquacolors Poreč

Najväčší chorvátsky aquapark leží v meste Poreč na polostrove Istria a sľubuje nekonečné možnosti vodných radovánok i odpočinku pre všetky vekové kategórie od batoliat až po starých rodičov. Areál s rozlohou zhruba 100 000 m² bol vybudovaný v roku 2015, a tak ponúka najmodernejšie zázemie. S malými deťmi oceníte veľký detský bazén s množstvom atrakcií a tiež niekoľko dlhých rodinných šmykľaviek.

Súčasťou vodného parku je 13 toboganov, z ktorých niektoré uspokoja aj odvážnych adrenalínových nadšencov. Ďalej sa môžete tešiť na veľký bazén s umelým vlnobitím a 500 m dlhou lenivou rieku, ktorá vedie pokojnou zeleňou, takže si pri plavbe dokonale oddýchnete. V odpočinku potom môžete pokračovať v Krokodílej zátoke, kde je k dispozícii 140 masážnych vodných ležadiel a lavíc.

Pokiaľ počas zábavy vo vode či relaxácie vyhladnete, zamierte do niektorej z množstva reštaurácií a bistier so širokou ponukou jedál i nápojov. Počas dovolenky s deťmi na Istrii by ste Aquapark Aquacolors Poreč rozhodne nemali minúť!

2. Zábavný park Dalmaland v Biogradu na Moru

V Chorvátsku najnovšie nájdete jedinečné miesto, ktoré podľa vzoru špičkových svetových zábavných centier prepája atrakcie na súši s aquaparkom. Zábavný park Dalmaland leží v malebnom prostredí plnom zelene medzi letoviskami Biograd na Moru a Pakoštane. Od metropoly severnej Dalmácie Zadaru je vzdialený asi 30 km.

Fun Park Biograd svoje brány návštevníkom prvýkrát otvoril v roku 2017. Jeho súčasťou sú rôzne tematické atrakcie - vstúpiť môžete do častí pomenovaných Vesmír, Divoký západ, Pirátska zátoka či Jurský svet. Záleží len na vás, či naskočíte na horskú dráhu, zveziete sa na ruskom kolese, skĺznete sa na niektorej zo šmykľaviek, odcestujete v čase späť do jurskej éry alebo sa zastavíte v herni s viac ako 90 arkádovými hrami.

V roku 2023 bol zábavný park rozšírený o množstvo vodných atrakcií a celý komplex získal nový názov – Dalmaland. Okrem klasických atrakcií, ako sú bazén s umelým vlnobitím, najrôznejšie šmykľavky či adrenalínové tobogany, tu na návštevníkov čakajú aj vyhrievané bazény, ktoré sú lákavé aj v chladnejších mesiacoch.

3. Aquarium Pula

Vody Jadranu sú povestné bohatým podmorským životom, ktorý môžete objavovať pri šnorchlovaní či potápaní. Blízke zoznámenie s obyvateľmi mora je však možné aj v prípade, že sa vám potápať pod hladinu nechce. Na polostrove Verudela v južnej časti Istrie totiž nájdete Aquarium Pula, a to v unikátnom prostredí viac ako 130 rokov starej pobrežnej pevnosti z dôb Rakúsko-Uhorska.

V akváriu sa na ploche 2 500 m² nachádza viac ako 100 nádrží, v ktorých si prezriete viac než 250 druhov živočíchov, od pestrofarebných rýb cez hviezdice a morských ježkov až po žraloky. Ide o druhy obývajúce nielen Jadranské more, ale aj tropické vody či európske rieky a jazerá. Pri tzv. touching poole si môžu návštevníci siahnuť na hviezdicu, morského ježka, raka, korytnačku aj ďalšie živočíchy, čo je (nielen) pre deti nevšedný zážitok.

Na streche budovy s akváriom je krásna letná terasa s reštauráciou, kde si vychutnáte nielen niečo pod zub, ale aj úžasný výhľad na historické mesto a najjužnejší cíp Istrijského polostrova.

4. Múzeum ilúzií v Splite

Miestom, kde otestujete svoje zmysly a zároveň sa pobaví celá rodina, je Múzeum optických ilúzií v starobylom centre mesta Split. V tomto svete klamov a trikov sa fantázii medze nekladú a vy sa stanete nielen pozorovateľom, ale dokonca priamym účastníkom hravej interaktívnej expozície. Vyskúšate si napríklad, aké je to vyrásť za sekundu o jeden meter, vymeníte si tvár s partnerom alebo iným návštevníkom múzea, položíte svoju hlavu na tanier, budete chodiť po miestnosti hore nohami alebo si ľahnete na klince.

Expozícia prepája zábavu so vzdelaním, takže sa pútavým spôsobom dozviete zaujímavé informácie o vizuálnom a zmyslovom vnímaní. V Múzeu optických ilúzií v Splite je fotenie nielen dovolené, ale dokonca vrelo vítané! Okrem nezabudnuteľných zážitkov si teda odnesiete množstvo originálnych snímok do vášho cestovateľského albumu.

5. Aquapark Istralandia pri Novigrade

Letovisko Novigrad ležiace na severozápadnom pobreží Istrijského polostrova je medzi turistami zo Slovenska veľmi obľúbené. A niet sa čomu diviť - malebné prímorské mestečko ponúka ideálne podmienky na dokonalú dovolenku s deťmi, a navyše ho od slovenských hraníc delí približne 6 hodín jazdy autom.

Iba 5 km od Novigradu leží aquapark Istralandia, ktorý je otvorený od roku 2014 a od tej doby získal povesť najzábavnejšej a najnavštevovanejšej atrakcie na Istrii. Pýši sa najväčším bazénom s vlnobitím v Európe (2 500 m²), na ktorom je možné surfovať a jazdiť na člne. Na malých aj veľkých návštevníkov čaká v aquaparku 20 toboganov a šmykľaviek s celkovou dĺžkou viac ako 2 km. Zviezť sa môžete napríklad na najdlhšej šmykľavke v celom Chorvátsku (96 metrov) alebo po modernom tobogane Sea Hole s dramatickým „zošupom“ so svetelnými aj zvukovými efektmi.

Deti nadchne bazén s pirátskou loďou a šmykľavkami, dospelí zase ocenia možnosť relaxácie v hydromasážnom bazéne. O mimoriadnych kvalitách aquaparku Istralandia svedčí okrem iného aj to, že sa vo veľkej konkurencii niekoľkých stoviek európskych aquaparkov v rebríčkoch pravidelne umiestňuje v prvej desiatke.

6. Promenáda v meste Zadar

Chodenie po historických pamiatkach väčšinou pre deti nebýva obľúbenou aktivitou. Mesto Zadar je však v tomto smere výnimkou. Na pobrežnej časti starobylého centra totiž pozornosť všetkých okoloidúcich pútajú dve jedinečné atrakcie, vďaka ktorým bude prechádzka po Zadare atraktívna aj pre malých cestovateľov.

Prvým zadarským unikátom je Morský organ (Morske orgulje), ktorý má podobu kamenných schodov smerujúcich priamo do mora. Vnútri schodov je nainštalovaných 35 píšťal, respektíve rúrok, ktoré vydávajú melodické zvuky, keď sa cez ne prelieva morská voda. Na schodoch je možné si posedieť a za hypnotizujúcich zvukov pozorovať výhľad na protiľahlé ostrovy alebo napríklad západ slnka.

Hneď vedľa Morského organu leží druhá mimoriadna atrakcia - Pozdrav slnku (Pozdrav Suncu), čo je vizuálna inštalácia pracujúca so svetlom a farbami. Pozdrav slnku tvorí kruh s priemerom 22 metrov zo sklenených solárnych dosiek, ktoré cez deň absorbujú slnečnú energiu. Po zotmení sa všetky zabudované svetelné prvky rozsvietia a začne čarovná hra so svetelnými efektmi. Po inštalácii Pozdrav slnka sa dá bez obmedzenia chodiť. Prechádzať sa alebo sedieť na sklenenom povrchu je teda možné aj vo chvíli, keď inštalácia mení farby priamo pod vami. Vďaka Morskému organu a Pozdravu slnku si podvečernú prechádzku v Zadare užije všetkými zmyslami celá rodina!

7. Dinopark Funtana pri Poreči

Čo tak spestriť deťom dovolenku v Chorvátsku nezabudnuteľným výletom do prehistórie? Výpravu do čias dinosaurov a ďalších pradávnych obyvateľov našej planéty môžete zažiť v Dinoparku Funtana, ktorý sa nachádza na Istrii neďaleko slávneho letoviska Poreč.

Tematický zábavný park s rozlohou 85 000 m² sa rozprestiera v krásnom prírodnom prostredí s impozantným skalnatým kaňonom. Na 1,5 km dlhom okružnom chodníku prejdete prakontinentmi Gondwana a Pangea. Spoločnosť vám pri tom bude robiť 80 dinosaurov a ďalších prehistorických obrov, ktorí našej planéte vládli po milióny rokov. Niektoré z exponátov pritom môžete prebudiť k životu stlačením tlačidla.

Spolu s deťmi sa pobavíte na niektorej z mnohých atrakcií, ako sú horské dráhy, kolotoče, hojdačky, šmykľavky a mnoho ďalších. Potom sa môžete zviezť safari vláčikom, vyskúšať si lukostreľbu a navštíviť mini zoo či výstavu plazov. V parku sa každý deň konajú živé vystúpenia a zaujímavé animačné programy, ktoré deti doslova uchvátia. Pokiaľ teda máte doma malého milovníka dinosaurov či zvierat, dňom stráveným v Dinoparku Funtana mu rozhodne urobíte radosť!

8. Zipline v Omiši

Ak máte deti vo veku aspoň 7 rokov a zároveň sa členovia vašej rodiny vyznačujú dobrodružnou povahou, odporúčame vám budúcu letnú dovolenku v Chorvátsku ozvláštniť zjazdom na zipline pri pobrežnom meste Omiš.

Systém jednomiestnych lanoviek na oceľovom lane vedie nad kaňonom rieky Cetiny, ktorá sa v Omiši vlieva do mora. Krištáľovo čistá rieka a nedotknutá príroda v jej okolí patrí k tomu najcennejšiemu, čo chorvátska krajina ponúka. A vy máte vďaka zipline možnosť si túto krásu pozrieť z vtáčej perspektívy. Osem úsekov oceľových lán s celkovou dĺžkou 2 100 m sľubuje poriadnu porciu adrenalínu aj jedinečný zážitok v nádhernej prírode.

Pokiaľ ste na zipline nikdy neboli, vôbec to nevadí. Pred začiatkom prebieha tréning, počas ktorého sa dozviete dôležité informácie a vyskúšate si manipuláciu s vybavením. O vašu bezpečnosť a komfort sa po celý čas budú starať dvaja skúsení sprievodcovia. Zipline v Omiši je vhodný ako pre začiatočníkov a deti od 7 rokov, tak pre skúsených dobrodruhov.

9. Vodopády v Národnom parku Krka

Vy sami prírodu milujete, a tak by ste lásku k životnému prostrediu chceli pestovať aj vo vašich ratolestiach? V tom prípade ich vezmite na celodenný výlet do Národného parku Krka, ktorý si získa srdcia návštevníkov všetkých vekových kategórií.

Chránené územie sa tiahne pozdĺž 73 km dlhého toku rieky Krky od Jadranu pri meste Šibenik až k horám vo vnútrozemí Chorvátska. Celková rozloha parku predstavuje viac ako 100 km štvorcových a okrem siedmich pôsobivých vodopádov a niekoľkých priezračných jazier sa v lokalite nachádza aj netopieria jaskyňa a mnoho historických stavieb aj vyhliadkových miest.

Najväčším skvostom Národného parku Krka je vodopád Skradinski buk. Deti určite potešíte, ak sa k nemu vydáte výletnou loďou z mestečka Skradin (cena plavby je zahrnutá vo vstupe do národného parku). Od vodopádu vedie cez kúzelnú krajinu plnú potôčikov, perejí a menších vodopádov okružný chodník cez drevené lávky a cestičky, čo deti veľmi baví. Pred cestou späť môžete ešte nahliadnuť do priestorov mlynov z 19. storočia.

10. Lanovka na horu Srđ v Dubrovníku

Nádherných miest je v Chorvátsku mnoho, avšak za najkrajšie z nich je považovaný Dubrovník. Starodávne mesto ležiace až na samotnom juhu Dalmácie sa výrečne prezýva „perla Jadranu“.

Okrem prehliadky impozantných dubrovníckych hradieb a prechádzky po hlavnej tepne starého mesta Stradun si tu môžete dopriať aj nevšedný zážitok. Je ním jazda lanovkou na horu Srđ, ktorá sa nad mestom vypína do výšky 417 m n. m. Nenechajte sa však zmiasť, vzhľadom k blízkosti mora je prevýšenie naozaj veľké a Srđ je neprehliadnuteľnou dominantou mesta. Z vrcholu hory Srđ uvidíte Dubrovník naozaj ako na dlani.

Spolu s deťmi si užijete zhruba 6-minútové vyvezenie modernou veľkou lanovkovou kabínou, ktorá jazdí zhruba každých 10–12 minút. Hore je okrem iného panoramatická reštaurácia, kde si môžete pochutnať na čerstvých plodoch mora či inej dobrote. Na Srđ sa dá z centra mesta vyjsť aj pešo po zhruba 3 km dlhej krížovej ceste, ktorá sa kľukatí po prednej strane hory. Vzhľadom na veľké prevýšenie je táto trasa pomerne náročná a je vhodná iba pre deti, ktoré sú na turistiku zvyknuté.

Extra tip: vianočné trhy v Záhrebe

Čím ďalej viac turistov začína objavovať, že Chorvátsko je skvelou destináciou nielen pre dovolenku v lete. Klíma je tu celoročne teplejšia ako na Slovensku, takže sa na parádny pobyt môžete vydať aj na jar, na jeseň a v zime. Mimo letnú sezónu si môžete obľúbené miesta, ako je Dubrovník či národné parky v Plitviciach a Krke, užiť bez davov turistov.

Naším tajným tipom sú však vianočné trhy v Záhrebe! Vedeli ste, že vianočné trhy v hlavnom meste Chorvátska sa v ostatných rokoch pravidelne objavujú na čele oficiálnych rebríčkov a nechávajú za sebou aj trhy vo Viedni, Drážďanoch či Budapešti? Záhreb ponúka očarujúcu adventnú atmosféru aj jedinečnú výzdobu. Obrovskou výhodou je tiež relatívne nízke množstvo návštevníkov, takže si varené víno, lahodné špeciality na zahryznutie či nákupy pekných suvenírov vychutnáte v pokoji. Advent v Záhrebe skrátka musíte zažiť na vlastnej koži, a tak vám na vianočné trhy odporúčame vyraziť práve do chorvátskej metropoly. Rozhodne nebudete ľutovať!

Autor článku:

Aktualizované: 1. 5. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet