Objavte to NAJ z Česka: 10 NAJkrajších hradov (nielen) z rozprávok

Česko je krajinou oplývajúcou krásnymi hradmi. Veľa z nich si zachovalo svoju pôvodnú podobu a pri ich návšteve sa budete cítiť ako v rozprávke. Vydajte sa po stopách tých najkrajších hradov v Česku a nasajte dobovú atmosféru.
Objavte to NAJ z Česka: 10 NAJkrajších hradov (nielen) z rozprávok

O prekrásne hrady nie je núdza ani v susednom Česku. Ktoré z nich sa rozhodne oplatí navštíviť? Čítajte ďalej!

Hrad Bezděz

1. Hrad Bezděz

Bezděz je nazývaný kráľom hradov. Patrí totiž v Česku k najzaujímavejším hradom a ako jeden z mála sa zachoval v pôvodnej podobe. Nebol nikdy prestavaný na romantický zámok alebo naopak zbúraný ako iné hrady. Práve preto sa na ňom dochovala tiež ranne gotická hradná kaplnka a krížová cesta lemovaná malými kaplnkami. Hrad nechal postaviť Přemysl Otakar II. ako ochranu obchodnej cesty. Nebol by to správny hrad, keby nemal hradná veža. Tá v hrade Bezděz meria dokonca 34 metrov a je z nej nádherný výhľad na okolitú krajinu. Na Bezděz jazdili ľudia tiež za inšpiráciou, rovnako ako básnik Karel Hynek Mácha. Vďaka jeho častým návštevám získal kraj prezývku Máchov. Mimochodom slávna báseň Máj vznikla práve tu. Na hrade má Mácha pamiatku vo forme pamätnej dosky a raz za čas sa na hrade čítajú jeho básne.

Hrad Bezděz je opradený mnohými tajomstvami a hovorí sa, že tu mnísi ukryli poklad. Podľa tejto historky napísal Bedřich Smetana svoju operu Tajemství. Ďalšia legenda rozpráva príbeh o tajomnej chodbe, ktorou utekala kráľovná Kunhuta so synom Václavom pred väzením.

Otváracia doba:

  • UT, ST, ŠT, PIA, NE: 9:00 – 16:30 hodín
  • SO: 9:00 – 17:30 hodín

Vstupné:

  • Vstupné pre dospelého vyjde na 150 Kč, pre seniorov a študentov na 120 Kč, pre deti do 18 rokov 60 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Bouzov

2. Hrad Bouzov

Romantický hrad Bouzov je skvostom strednej Moravy. Nachádza sa v krajine Litovelska a Mohelnicka, a bol založený v 13. alebo 14. storočia. Dnešnú podobu typického romantického sídla s arkiermi, cimburiami a chrličmi získal po veľkej prestavbe v rokoch 1896 - 1910. Hrad sa dochoval aj s obrazmi, umeleckými dielami i historickým a na mieru vytvoreným nábytkom. Unikátom sú dva funkčné padacie mosty a padacie mreža. Názornú ukážku ich funkcie môžete vidieť počas rôznych slávností, napr. pri začatí a ukončení sezóny, počas vernisáží výstav, hradného jarmoku alebo karnevalu. Ďalšou cennou relikviou je novogotická kaplnka vybavená gotickým oltárom a vyzdobená náhrobnými kameňmi majstrov Rádu nemeckých rytierov z rokov 1395-1515. Navštívte aj hradnú zbrojnicu vybavenú stredovekými zbraňami.

Magické kúzlo hradu z neho robí vyhľadávaný objekt filmárov. Medzi najznámejšie rozprávky a filmy patria: O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Arabela, Fantaghiro II., III. a IV., Mladý Indiana Jones, Rumplcimprcampr, Krv zmiznutého alebo napríklad Dvanásť mesiačikov.

Otváracia doba:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 80 - 260 Kč, pre seniorov a študentov na 80 - 210 Kč, deti do 18 rokov 80 -100 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Kokořín

3. Hrad Kokořín

Hrad Kokořín leží uprostred chránenej krajinnej oblasti Kokořínsko. Bol postavený v 14. storočí, ale jeho majitelia sa rýchlo striedali. Došlo to až tak ďaleko, že ho v 16. storočí cisár Ferdinand po skončení tridsaťročnej vojny vyhlásil za prekliaty hrad, ktorý nesmie byť opravovaný. Odvtedy začal chátrať a sťahovali sa k nemu pochybné živly. Traduje sa, že sa stal sídlom Petrovských lúpežných rytierov. O tri storočia neskôr z hradu ostali len ruiny. V 19. storočí sa stala zrúcanina hradu inšpiratívnym miestom pre umelcov ako bol Karel Hynek Mácha, Josef Navrátil alebo Antonín Mánes. V tom rovnakom storočí ho odkúpila rodina Špačková, ktorá začala s rekonštrukciou hradu. Kokořín sa dočkal prestavby v štýle romantizmu a stal sa z neho rozprávkový hrad.

Hrad je opradený mýtmi a povesťami. Pri jeho rekonštrukcii v 19. storočí sa v jeho základoch objavilo 22 ľudských kostier. Komu patrili? Existujú dve verzie príbehu. Buď to boli obete únosu lúpežných rytierov. Lúpežníci požadovali za obete výkupné, ale nikdy sa ho nedočkali a obete zrejme skonali hladom. Druhá verzia hovorí, že ide o lúpežníkov samotných, ktorí boli za trest zamurovaní na hrade.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 16:45 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 50 - 100 Kč, pre seniorov a študentov na 50 - 70 Kč, deti do 15 rokov 30 - 60 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Karlštejn

4. Hrad Karlštejn

Gotický hrad Karlštejn je najznámejším hradom v Česku, v roku 1348 si ho nechal postaviť Karol IV. Ten sa na Karlštejne zdržiaval už od roku 1355 a dohliadal na jeho výstavbu i výzdobu interiérov a hradných kaplniek. Hrad sa vypína na vysokom skalnom ostrohu neďaleko rieky Berounky a z troch strán je ukrytý za vysokými lesnatými stráňami. Postavenie hradu je majestátne nielen svojím historickým významom, ale aj svoju mohutnosťou a architektúrou. Hrad slúžil na uchovanie korunovačných klenotov a zbierky svätých relikvií. Dnes v ňom môžete obdivovať repliku svätováclavskej koruny. Aké ďalšie zaujímavosti nájdete na Karlštejne? Nachádza sa tu ojedinelá pôvodná nástenná výzdoba zo 14. storočia, súbor 129 obrazov Majstra Theodorika v Kaplnke svatého Kříže (najväčšej na svete) a unikátna hradná studňa.

Podľa povesti sa traduje, že sa na hrade nesmeli zdržiavať ženy a že kráľ si na hrad jazdil oddýchnuť od svojich manželiek. Na motívy tejto povesti napísal Jaroslav Vrchlický divadelnú hru Noc na Karlštejne, ktorá bola aj v 70. rokoch sfilmovaná. Natáčala sa priamo na Karlštejne.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 18:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 190 - 550 Kč, pre seniorov a študentov na 150 - 440 Kč, pre deti do 18 rokov 80 - 220 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Kost

5. Hrad Kost

Hrad Kost je najzachovalejší gotický hrad a zároveň posledný stredoveký hrad v Čechách. Nachádza sa 18 kilometrov od Jičína, v chránenej krajinnej oblasti Český raj. Pôvod hradu sa datuje do 13. storočia. Počas jeho výstavby sa vo vlastníctve hradu prestriedalo mnoho majiteľov, ktorí ho neustále prestavovali. V 16. storočí nechal rod Lobkovic vybudovať celú južnú časť areálu, vrátane hospodárskych budov a pivovaru. Albrecht z Valdštejna mal tiež naplánovanú prestavbu hradu, ale tesne pred ňou bol zavraždený. Nasledujúci rod Černínov ho nechal schátrať a hrad slúžil iba ako sýpka. Pevnosť potom kúpili Netolickí, a keď sa Anna Marie vydala za Norberta Kinského, dostala hrad ako veno. Talianskym bratom Kinským hrad patrí dodnes a raz až dvakrát do mesiaca ho jazdia navštevovať.

Legenda hovorí, že hrad si svoje meno Kost vyslúžil, pretože nebol dobytý viac ako raz. Hovorí sa, že je tvrdý ako kosť.

Otváracia doba:

  • PO-NE: 9:00 – 18:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 120 - 250 Kč, pre seniorov a študentov na 80 - 180 Kč, pre deti do 15 rokov 60 - 100 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Křivoklát

6. Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát patrí k najstarším kráľovským hradom v Česku. Nikto nepozná presný význam jeho mena. Historici sa domnievajú, že je to buď podľa krivých základov hradu alebo podľa nízkych krivých domov v mestečku, tzv. klátov. Hrad bol založený Přemyslovcami. Pôvodne bolo hradisko drevené a slúžilo ako lovecká stanica a útočisko pre radovánky. Až Přemysl Otakar II. nechal postaviť kamenné základy hradu. Tým hrad získal uznanie a stal sa reprezentačným sídlom českých kráľov. Poslednými vlastníkmi boli Fürstenberkovci, ktorí zrekonštruovali severné, tzv. Kráľovnino krídlo. Výnimočnú hodnotu má fürstenberská knižnica s 50 tisícmi iluminovaných rukopisov, zdobenými prvotlačami a vzácnymi dizertáciami. V súčasnej dobe sa na Křivokláte usporadúvajú podujatia rôzneho druhu, napr. Leto na Křivokláte alebo čarovné nočné prehliadky.

O hrade sa tradujú prastaré povesti. Medzi najznámejšie patrí tá o Křivohnátovi, Křivoklátskych slavíkoch alebo historky z čias, kedy hrad obýval slávny lúpežník Babinský.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 18:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 130 - 290 Kč, pre seniorov a študentov na 100 - 230 Kč, pre deti do 18 rokov 50 - 120 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Loket

7. Hrad Loket

Stredoveký hrad Loket stojí na skalnom výbežku a z troch strán je obklopený riekou Ohře. Hrad je stredom opevneného mestečka s námestím a barokovým stĺpom Najsvätejšej Trojice. Pri hrade sa týči 26 metrov vysoká veža, z ktorej je vidieť do krajiny aj na historické meštianske domy a zvyšky hradieb. O hradu Loket sa traduje, že patril k najpevnejším miestam Európy, ktoré nedokázali dobyť ani tí najlepší bojovníci. Nie nadarmo sa o hrade hovorilo, že je "kľúčom ku Kráľovstvu českému". Pre Karla IV. bol tak cenný, že ho pripísal hneď po Karlštejne medzi sídla, ktoré nesmú byť Čechám nikdy odobrané. Hrad je opradený tajomnými príbehmi a históriou. V rámci prehliadky môžete navštíviť expozíciu útrpného práva. Pohybujúce sa figuríny v životnej veľkosti vám za zvukového sprievodu predvedú, ako sa mučilo v dobách stredovekých.

Stredoveké mesto Loket je zahalené tajomnou atmosférou a dávnymi legendami. Známa je napríklad tá o Pánovi skál a o Zakliatom meteorite, ktorý je tu uchovaný už od 15. storočia. Toto magično priťahovalo na hrad romantických básnikov, ako bol napríklad J.W. Goethe.

Otváracia doba:

  • PO-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 125 - 150 Kč, pre seniorov, deti a študentov na 105 - 120 SKč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Pernštejn

8. Hrad Pernštejn

Hrad Pernštejn patrí na Morave k najnavštevovanejším hradom. Týči sa na skalnom brale nad obcou Nedvědice viac ako osem storočí a nikdy nebol dobytý. Pernštejn bol postavený v 13. storočí, ale presný vznik ani pôvod rodu Pernštejn nie je dodnes známy. Prvým majiteľom hradu bol Štěpán z Medlova, ktorý neskôr prijal priezvisko Štěpán z Pernštejna. V čase vzniku sídla patrili Pernštejnovci k najbohatším rodom v českých krajinách. Osudné sa im stali ich nenávratné pôžičky cisárom. Tie ich ožobračili tak, že museli rozpredať svoje obrovské panstvo, ktoré bolo väčšie ako majetok slávnych Rožmberkov. Hrad si dodnes udržal svoju neskoro gotickú až renesančnú podobu zo 16. storočia, v ktorom bol dostavaný. Nové stavebné štýly sa na fasáde nepodpísali, upravovaný bol iba interiér.

V tohtoročnej sezóne by mali byť sprístupnené hradné záhrady, ktoré prechádzali rekultiváciou a vracala sa im podoba, ktorú mali v 19. storočí. Záhrady sú teraz rozšírené o celý južný svah a doplnené drobnými stavbami, ako je pustovňa, čínsky pavilón, turecké kúpele, obelisk či vodopád.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 50 - 400 Kč, pre seniorov a študentov na 50 - 320 Kč, pre deti do 18 rokov 50 - 160 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Rožmberk

9. Hrad Rožmberk

Hrad Rožmberk bol postavený v polovici 13. storočia rodom Vítkovcov, ktorí boli predchodcami jedného z najvýznamnejších českých rodov - Rožmberkovcov. Pôvodne sa hrad skladal z dvoch častí - Dolného a Horného hradu, z ktorého sa dochovala len kamenná veža Jakobínka. Obe časti hradu boli neskôr prestavané. Horná časť bola upravená na letné šľachtické sídlo a dolná si prešla niekoľkými rekonštrukciami ako renesančnými, tak novogotickými. V 19. storočí bola potom premenená na romantické múzeum s cennými zbierkami obrazov, zbraní, nábytku, porcelánu a skla. Za návštevu stojí tiež anglická veža. Po zdolaní viac než dvesto schodov sa vám naskytne nádherný výhľad na krajinu aj na celý areál hradu. Nakoniec zavítajte do Katovny, kde si môžete prezrieť ukážku stredovekého mučenia.

V Rožmberskej sieni je portrét Bílej pani Perchty z Rožmberka, ktorá sa tu podľa povesti zjavuje.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné v závislosti na vybranom okruhu pre dospelého vyjde na 90 - 190 Kč, pre seniorov a študentov na 90 - 150 Kč, pre deti do 18 rokov 40 - 80 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.


Hrad Zvíkov

10. Hrad Zvíkov

História Zvíkova je spojená s rodom Přemyslovcov. Prvý krok k jeho založeniu urobil Přemysl Otakar I. Hrad sa nachádza 20 kilometrov od Písku a navštíviť ho môžete počas celého roka. Z jeho hradieb sa vám naskytne pekný výhľad na sútok Vltavy a Otavy. Hrad si môžete prezrieť od pivnice až po vrchné poschodia. Prejdite si zachované aj zrekonštruované sály, Kráľovský palác s Hlízovou vežou alebo hradnú kaplnku vyzdobenú nástennými maľbami. Interiér hradu tvorí renesančné maľby, historický nábytok a oltár prenesený z bývalého kostola sv. Mikuláša v Podhradí. Mimoriadne sú tu aj dlaždice z podlahy palácovej kaplnky hradu Zvíkov s motívmi leva s dvomi chvostami. Dlaždice pochádzajú z doby vlády Přemysla Otakara II. Na dlaždiciach si prečítajte nemecký nápis, ktorý v preklade znie "Levom ma nazývajú, králi českej krajiny ma nosievajú".

Obec Zvíkovské Podhradí zapožičala hradu zvon, ktorý býval predtým umiestnený v miestnej kaplnke svätého Václava. Zvon má zaujímavú históriu, ktorá sa viaže k dejinám hradu. Spýtajte sa na ňu priamo na hrade.

Otváracia doba:

  • UT-NE: 9:00 – 17:00 hodín

Vstupné:

  • Vstupné pre dospelého vyjde na 150 Kč, pre seniorov a študentov na 120 Kč, pre deti do 18 rokov 60 Kč, deti do 6 rokov zadarmo.

Pozrite sa na tipy, kde sa ubytovať, aby ste mali k hradu čo najkratšiu cestu.

Autor článku:

Aktualizované: 16. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Česko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet