Kam na lyže, snowboard či bežky na Slovensku?

Za lyžovačkou na špičkovej úrovni nemusíte cestovať ďaleko - kvalitné lyžiarske strediská predsa nájdete aj na Slovensku. Pozrite sa s nami, kde zažijete nielen najlepšiu lyžovačku, ale aj kam sa vydať na snowboard či na bežky.
Kam na lyže, snowboard či bežky na Slovensku?

Ani vy sa už neviete dočkať zimných radovánok? Ak vonkajší teplomer ukazuje už niekoľko dní po sebe teploty pod mrazom a núdza nie je ani o sneh, nie je na čo čakať. Pobaľte si zimnú výstroj, horúci čaj do termosky a svoje obľúbené lyže, snowboard alebo bežky. My vám poradíte, kde na Slovensku si užijete tú najlepšiu lyžovačku na v strediskách či na neupravených svahoch, kam za najzaujímavejšími prekážkami pre snowboardistov, alebo kam sa vydať za skvele upravenými i prírodnými bežeckými stopami.

Vysoké Tatry a okolie

Kam na snowboard?

Dokonalý lyžiarsky zážitok v obklopení vysokých štítov hôr zažijete jednoznačne vo Vysokých Tatrách. Čakajú tu na vás obzvlášť 3 strediská špičkovej úrovne - Ski areál Starý Smokovec, Ski areál Tatranská Lomnica a Ski areál Štrbské Pleso. Hlavne v poslednom menovanom stredisku si prídete na svoje, ak patríte medzi milovníkov snowboardovania a freestylu. Pripravený je tu pre vás K2 Snowpark zložený z troch platforiem. Ukázať svoje umenie tu môžete na prekážkach rôznych dĺžok i obťažností, ktorých počet s každou novou sezónou rastie. Každý rok si tu tak užijete viac a viac trikov a zábavy.

Kam na lyže?

Pokiaľ holdujete skôr klasickému lyžovaniu, v Ski areáli Štrbské Pleso si budeme môcť užiť lyžovačku počas najdlhšie trvajúcej lyžiarskej sezóny na Slovensku. Miestne zjazdovky sú ideálne ako pre rodičov s deťmi, tak aj pre ostrieľaných lyžiarov, a tak si tu zalyžujete s celou rodinou. Skutočným vyznávačom adrenalínu odporúčame lyžovačku na najdlhšej zjazdovke (6,5 km) aj na najstrmšom a najnáročnejšom svahu v Lomnickom sedle - obe tieto zjazdovky nájdete v Ski areáli Tatranská Lomnica.

Len tí najodvážnejší lyžiari sa budú môcť oddať takzvanému štýlu „freeride“ na najvyššie položených svahoch na Slovensku. Bez pochýb ich nájdete vo Vysokých Tatrách, kde patrí k najobľúbenejším práve Veľká a Malá Studená dolina, Mlynická dolina či Tatranská Lomnica - Studená dolina, ktorú s obľubou zjazdieva aj náš bývalý pán prezident Andrej Kiska.

Kam na bežky?

Počas zimnej sezóny sa Vysoké Tatry a celé ich široké okolie menia na čarovnú krajinu zasypanú snehom aj dokonalý raj zimných športov. Pre milovníkov bežeckého lyžovania je tu vyhradených 80 km pravidelne upravovaných bežeckých tratí každej náročnosti a ďalších 100 km stôp vás prevedie nedotknutou prírodou Vysokých Tatier. Najdlhšia z nich je 25 km stopa v Tatranskej Lomnici, no zahanbiť sa nedá ani trasa pri Starom Smokovci s dĺžkou 18 km či stopy v okolí Popradu. Za skutočne profesionálnym zážitkom sa vydajte do Areálu bežeckého lyžovania Snow Štrbské Pleso, kde si vyskúšate klasický aj korčuliarsky štýl na rôzne náročných trasách. Tešiť sa tak môžete na jazdu po trasách horského charakteru vhodných na športové a kondičné bežkovanie, na krásne výhľady na prírodu pri zdolávaní stredne náročných stôp i na rekreačnú jazdu po stopách vhodných pre začiatočníkov a deti. Ktoré trasy vyskúšate ako prvé vy?


Okolie Bratislavy a Javorníky

Kam na lyže v okolí Bratislavy a Javorníkov?

Aj keď v Bratislave sneh takmer nevídať ani počas najtuhšej zimy, okolie nášho hlavného mesta o snehovú pokrývku často nemá núdzu. Ak budú aj túto zimu snehové podmienky priaznivé, príďte si zalyžovať na svahy Malých Karpát (33 km od Bratislavy). V stredisku Pezinská Baba si zalyžujete na 3 zjazdovkách, kde sa o dostatok snehovej pokrývky stará i snežné delo. Na ich vrcholy vás pohodlne vyvezie 5 vlekov a ujsť si nenechajte ani večerné lyžovanie a zábavu na sánkarskej dráhe. Druhé lyžiarske stredisko Zochova chata leží v nadmorskej výške 425 m n. m. a ponúka 2 zjazdovky vhodné pre začiatočníkov. I keď je toto stredisko menšie, nechýbajú tu skvelé služby ako požičovňa vybavenia, ski servis či lyžiarska škola.

Ďalšie obľúbené zimné strediská na západe Slovenska nájdete v oblasti Javorníkov, blízko hraníc s Českom. Pre nielen rodinnú lyžovačku tu navštívte stredisko Kasárne Javorníky, ktoré sa vďaka svojej severnej orientácii pýši počas celej zimy dostatkom snehu. K tomu patria 3 upravené zjazdovky rôznych náročností obsluhované 3 vlekmi a skvelá lyžovačka je zaručená. Za kvalitou služieb nezaostáva ani neďaleké stredisko Ski Makov, kde na vás čaká 6 zjazdoviek skôr nízkych náročností. Snowboardisti si prídu na svoje v snowparku s celkovou dĺžkou 350 m a prekážkami, ako sú skok funbox či bedničky druhu lomená, rainbow, street, široká a iné.

Kam na bežky v okolí Bratislavy a Javorníkov?

Okolie Pezinskej Baby v sebe ukrýva aj športový areál určený na bežecké lyžovanie s tromi upravovanými trasami. Najkratší okruh je vhodný obzvlášť pre začínajúcich bežeckých lyžiarov, ktorých poteší nízkou náročnosťou trasy s celkovým prevýšením 48 m. Ďalšie trasy s dĺžkou 3 a 5 km sú pripravené pre skúsenejších bežkárov.

V Javorníkoch láka bežkárov mimoriadne obľúbená Beskydsko-Javornícka bežecká magistrála s celkovou dĺžkou 54 km, ktorá vedie priamo po hrebeni Javorníkov. Počas zdolávania trás smerujúcich napríklad od Hotela Husárik pri Čadci až po Hotel Portáš na Kohútke si vychutnáte okrem nádherných výhľadov na zasneženú krajinu Kysúc, Beskýd i Javorníkov tiež zdraviu prospešný čistý vzduch miestnej oblasti známej ako klimatické kúpele.


Nízke Tatry a okolie Banskej Bystrice

Kam na lyže?

Lyžiarske strediská v Nízkych Tatrách nepatria len tak bez dôvodu k tým najlepším na Slovensku. Napríklad obľúbené stredisko Park Snow Donovaly si vyslúžilo popularitu vďaka vždy perfektne upraveným zjazdovkám prevažne modrej farby, kde sa páči hlavne rodinám s deťmi. Moderné vleky i prvotriedne lanovky navyše zabezpečia, že si namiesto čakania v rade užijete viac zábavy na svahu.

Na množstve skvele upravených zjazdoviek si zalyžujete v našom najväčšom lyžiarskom stredisku Jasná - Nízke Tatry. Dovedna vás tu čakám 48 km zjazdoviek od modrej až po čiernu farbu, kde moderný zasnežovací systém zabezpečuje sneh až 5 mesiacov v roku. K tomu neodmysliteľne patrí aj perfektných 30 vlekov a lanoviek, ktoré sú schopné prepraviť až úctyhodných 30 tisíc osôb za hodinu! Pri takej rýchlosti vám ostane čas nielen na lyžovačku, ale i na množstvo vyžitia v areáli, ako je zábava vo Fun parku alebo počas jazdy psím či konským záprahom.

Jasná je považovaná za najlepšie stredisko na freeride nielen u nás, ale i v strednej Európe. Núdza tu veru nie je o jednoduchšie trasy na južných svahoch, ani o náročné trasy v skalnatých úžľabinách, ktoré sú skutočnou výzvou. Obrovskou výhodou v Nízkych Tatrách je to, že vás lanovky vyvezú takmer na vrchol trás, takže sa vyhnete šliapaniu do zasneženého kopca.

Nízke Tatry - Najobľúbenejšie pobyty

Kam na snowboard?

Ak ste si na Donovaly doniesli snowboard, zamierte rovno do Riders Parku Záhradište, ktorý patrí k najlepším na Slovensku. Tento titul si vyslúžil nielen vďaka každodennej technickej úprave, ale tiež pre bohatosť prekážok a možností vyžitia. Vychutnáte si tu jazdu v štýle slopestyle a predviesť tu môžete aj svoje akrobatické umenie na prekážkach zoradených od najjednoduchších až po tie určené skutočným expertom. Zavítajte tiež do Chillout zóny a oddychujte za počúvania hudby.

Na snowboardistov v Jasnej v časti Otupné čaká najdlhšie fungujúci snowpark u nás - Snowpark Jasná, kde si môžete zaskákať ako v časti určenej pre začiatočníkov, tak aj v časti pre pokročilých. Samozrejmosťou sú klasické prekážky ako boxy, raily, skoky, vlny, klopenky a tunel, no v stredisku každoročne pribudne aj niečo nové.

Kam na bežky?

Nízke Tatry a neďaleké Kremnické vrchy pri Banskej Bystrici sú bohaté na bežecké trate a stopy v okúzľujúcej prírode. Vrch Chopok môžete prebrázdiť po troch trasách na severnej strane kopca alebo sa vydajte na skoro 30 km dlhú trať Biela púť. Pod Kremnickými vrchmi sa nachádza jeden z najlepších bežeckých areálov u nás, Aréna Skalka, kde nechýba trasa pre úplných začiatočníkov aj najťažšia stopa dlhá 25 km určená pre skutočných športovcov. Pokiaľ vám k bežkovaniu ešte niečo chýba, zastavte sa do jediného biatlonového areálu na Slovensku v Osrblí.


Orava a Malá Fatra

Kam na snowboard?

Na Orave sa dočkáte skvelých podmienok na lyžovanie a rovnako je to i so snowboardovaním. Nachádzajú sa tu viaceré strediská, ktoré okrem bezchybne upravených zjazdoviek na klasické lyžovanie disponujú aj skvelými parkami pre snowboardistov a freestyle. Napríklad Ski park Kubínska hoľa pri Oravskej Magure je vybavený snowparkom s vlastným vlekom a traťou dlhou 400 m. Na tejto ploche sa predvediete na platformách vhodných pre začiatočníkov i pokročilých, nechýbajú tu ani prekážky ako straight box, street rail, step up, double kink box či picnic table. Vybavením nezaostáva ani lyžiarske stredisko Martinské hole v Malej Fatre, kde nájdete prepracovanú Aranburu snowboard & freestyle arénu. Miestne trasy a prekážky si pochvaľujú i snowboardoví profíci, no nechýba tu ani trasa pre začiatočníkov. Zveriť sa tu môžete aj do rúk inštruktorov v snowboardovej škole. Ak ale už máte upravených trás dosť a chcete si zajazdiť v divokej prírode, navštívte stredisko Poludňový Grúň vo Vrátnej, kde freerideri a snowboardisti jazdia na prírodnom snehu.

Kam na bežky?

Krásy rozprávkovo zasneženej Oravy sa vám najlepšie ukážu, ak miestnu nespútanú prírodu prebrázdite na bežkách. Krajina je na to vďaka dostatku snehu a mierne zvlnenému rázu priam ideálna - stačí si už len vybrať nejakú z lákavých stôp vedúcich dolinami, rázovitými dedinkami a okolitými kopcami. Obľúbená je napríklad nenáročná trasa Kubínska hoľa – trasa od chaty Koliesko smerom na Revišné s dĺžkou 5 km, v Oravskej Polhore či trate pod Pilskom v Mútnom s celkovou dĺžkou až 30 km. V sezóne sa tu naviac môžete každý víkend zúčastniť aj nejakého organizovaného behu či prechodu - na Orave o ne veru nie je núdza.

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet