Zimná dovolenka alebo kam na hory na Slovensku?

Chcete tohtoročnú zimnú dovolenku stráviť doma na Slovensku? V tomto článku sa dozviete, kde sa dobre lyžuje a kam je najlepšie vyraziť na výlet.
Zimná dovolenka alebo kam na hory na Slovensku?

Zima je v plnom prúde a vás to ťahá na hory? Urobte si dovolenku na tých najkrajších miestach na Slovensku, ktoré sú na zimný pobyt plný lyžovania a bežkovania ako stvorené.

Vysoké Tatry

Nemusíte hneď jazdiť ku Štrbskému plesu, aby ste zažili lyžovanie v Tatrách. V podtatranskom kraji nájdete tiež krásne ski areály, ktoré navyše budú vyhovovať celej rodine.

Napríklad Snowpark Lučivná sa výborne hodí na rekreačné lyžovanie. Deti môžu využívať detské ihrisko a lyžiarsku školu so skúsenými inštruktormi, ktorí dbajú na to, aby sa nenudili. V prevádzke sú 4 vleky, 1,5 km lyžiarskych a 3 km bežkárskych tratí. Pobyt tu si spestríte snowtubingom alebo večerným lyžovaním.

Tipy na výlety

  • V 12 km vzdialenom Poprade si užite relaxáciu v AquaCity Poprad, ktorý disponuje termálnymi bazénmi, relaxačnými bazénmi aj dvojpodlažným wellness centrom.

  • Thermal Park Vrbov je otvorený celoročne a zahŕňa desať bazénov, z toho štyri detské, tunajšia termálna voda má navyše blahodarné účinky.

TIP: V okolí stojí za to vyskúšať tiež Lyžiarske stredisko Tatrasvit alebo Ski Centre Lopušná Dolina.


Nízke Tatry

Oblasť Nízkych Tatier je rozsiahla a ponúka hneď niekoľko skvelých miest na lyžovanie s deťmi. Vydajte sa napríklad do Demänovskej doliny, kde vás čaká kvalitný Ski areál Jasná Chopok s 29 km zjazdoviek všetkých obtiažností a 15 km bežkárskych tratí. Deti poteší Maxiland aréna slúžiaca ako lyžiarska škôlka pre úplných začiatočníkov, vstup je možný zdarma aj bez skipasu. Pre deti od 3 rokov tu funguje lyžiarska škola a na svahoch nájdete jednoduché úseky vhodné pre rodiny s deťmi.

Tipy na výlety

  • Aquapark Tatralandia nesie titul najväčšieho areálu vodnej zábavy s ubytovaním v strednej Európe, malí aj veľkí sa vyšantia v 14 bazénoch s morskou, termálnou alebo čírou vodou a na 26 toboganoch a šmykľavkách.

  • Vedľa aquaparku si môžete vyskúšať simuláciu voľného pádu v Hurricane Factory.

  • Za športom sa vydajte do Liptov Arény Tatralandia, je tu miesto na halové športy, ako je tenis, florbal či volejbal.


Páčiť sa vám bude aj v Park Snow Donovaly, ktorý sa pýši najväčším detským fun parkom v strednej Európe. Deti sa naučia lyžovať v Brumíkovej lyžiarskej akadémii a celá rodina si užije 17 zjazdoviek, z ktorých väčšina je označená modro. Niekoľko okruhov je tu vyhradených bežkárskemu lyžovaniu, ďalšiu možnosť bežkovania a lyžovania pre celú rodinu potom ponúka napríklad aj Ski Šachtičky.

Tipy na výlety

  • Centrum Almet v Donovaloch ponúka vyžitie pri bowlingu či biliarde, na laserovej strelnici, golfovom trenažéri atď.

  • Plavecký, relaxačný a detský bazén vás čaká v Rezorte Gothal v Liptovskej Osade, navyše tu nájdete aj sauny a rôzne športoviská.

  • Slávne banícke mesto Banská Bystrica má peknú atmosféru a zaujímavú históriu, vyraziť sem ale môžete aj na nákupy.


Kysucké Beskydy

Lyžovanie v Kysuckých Beskydách si rozhodne užije celá rodina. Snowparadise Veľká Rača Oščadnica ponúka 15 zjazdoviek, z toho 7 modrých. Pre skúsených lyžiarov je tu adrenalínová časť, deti sa zatiaľ môžu učiť v dvoch lyžiarskych školách s certifikovanými inštruktormi a zábavnými maskotmi. Prvé kroky na lyžiach im uľahčí lyžiarsky pás, dva detské vleky a prekážková dráha s rozprávkovými figúrkami. Deti s platným skipasom využívajú lyžiarsku školu zdarma.

Tipy na výlety

  • V Starej Bystrici môžete obdivovať prvý orloj na Slovensku, ukazuje tzv. pravý slnečný čas a večer je osvietený.

  • Navštívte Žilinu a Budatínsky zámok, kde v súčasnosti sídli Považské múzeum s archeologickými nálezmi zo staršej doby kamennej.


Orava

Najstudenšia slovenská dolina Oravská Lesná sľubuje dlhú lyžiarsku sezónu. Vydajte sa za rodinnou lyžovačkou napríklad do strediska Orava Snow, ktoré je ústretové k detským lyžiarom. Svoje prvé lyžiarske úspechy aj pády tu zažijú na jednom zo štyroch umelo zasnežovaných svahoch s modrým označením, skúsenejší lyžiari sa zas dosýtosti vybláznia na červených a čiernych zjazdovkách so štvorsedačkovou lanovkou. Ak si na výučbu lyžovania netrúfate, zverte deti do rúk skúseným a licencovaným inštruktorom, ktorí sa im budú venovať v areáli Lyžiarskej školy Yeti priamo v stredisku.

Tipy na výlety

  • Rozprávkový Oravský hrad môžete navštíviť aj v zime a prezrieť si komnaty, ktoré poslúžili ako kulisy rozprávkam Dračie srdce či Kráľ drozdia brada, ale i klasickému filmu Upír Nosferatu. Pred návštevou hradu si ale obujte pevnú turistickú obuv, ktorá vám pomôže v zdolávaní náročného terénu v okolí.
  • Prevezte sa na technologickej pamiatke po Oravskej lesnej železnici. Z vozňov ťahaných parnou lokomotívou si užijete nádherné výhľady na okolitú prírodu.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Slovensko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet