Rakúske kúpele: Kam vyraziť za dokonalou relaxáciou?

Premýšľate o relaxačnej dovolenke? Potom ste na správnej adrese, pretože práve Rakúsko vám okrem krásnej prírody ponúka aj desiatky termálnych kúpeľov a wellness komplexov, kde si zaručene oddýchnete. Poďme sa spoločne zoznámiť s tými najobľúbenejšími.
Rakúske kúpele: Kam vyraziť za dokonalou relaxáciou?

Dovolenka v Rakúsku nemusí nutne znamenať len návštevu Viedne alebo zdolávanie alpských vrcholov či lyžovanie. Rakúsko je tiež krajinou zasľúbenou odpočinku a relaxácii. A kde si oddýchnete najlepšie, na to vám radi odpovieme.

Laa an der Thaya

Známe termálne kúpele Laa an der Thaya ležia v Dolnom Rakúsku hneď za hranicami s ČR. Skvelé na nich teda je, že ich nájdete len pol hodinku jazdy zo Znojma alebo Mikulova. Nie je tak problém si do nich zájsť napríklad pri pobyte v Prosecco Residence Marko ***.

Kúpeľe Laa an der Thaya

Ročne navštívi kúpele zhruba 400 tisíc ľudí, z ktorých celú štvrtinu tvoria Česi a Slováci.

Vychutnať si tu môžete širokú a rôznorodú ponuku kúpeľných aj relaxačných služieb. Termálne kúpele boli otvorené až v roku 2002, takže sa tešte na moderné prostredie, funkčné a štýlové vybavenie i atrakcie. Otvorené je denne od 9:00 do 22:00 hodín a vstupné pre dospelého kúpite už od 21,50 €. Dieťa do 3 rokov ho potom má zadarmo.


Viedenské termálne kúpele

Ďalšími blízkymi kúpeľmi (pre Čechov i Slovákov) sú jednoznačne tie vo Viedni, ktorých návštevu môžete spojiť s výhodným pobytom. Či už v pare alebo s celou rodinou, tento termálny aquapark je pripravený poskytnúť vám všetko, čo hľadáte. Od bazénov, víriviek a sáun na relaxáciu, cez vynikajúce jedlo, až po tobogany a atrakcie, na ktorých sa vybláznia predovšetkým deti.

Vídeňské termální lázně

Kúpele Therme Wien o sebe vyhlasujú, že sú najväčšími a najmodernejšími mestskými termálnymi kúpeľmi v Európe. Príďte si toto tvrdenie overiť osobne.

Alpské kúpele: liečivá voda aj nádherné panorámy pre každého

Ste po náročnej horskej túre a radi by ste si jeden deň (alebo viac dní) odpočinuli a zregenerovali sa? V Alpách to nie je problém. Navštívte jedny z preslávených alpských kúpeľov a nebudete ľutovať! A aké sú tie najobľúbenejšie u slovenských a českých cestovateľov?

Termálne kúpele Grimming (Štajersko)

Ak sa nachádzate neďaleko Hallstattu, rozhodne sa vydajte na výlet do termálnych kúpeľov Grimming s úžasným výhľadom na vrcholky Álp. Tri vnútorné a štyri vonkajšie bazény s termálnou vodou, relaxačné priestory na piatich podlažiach, detský areál s obrie šmýkačkou, bazénom i herňou. Dospelých zaujme napríklad saunový park s barom.

Celodenná vstupenka do všetkých častí areálu vyjde dospelého na 26,50 €. Zo všetkých bazénov budete mať krásny výhľad na obrovský masív Grimming (2 356 m n. m.). Výhľad si totiž vďaka obrovskej presklenej stene užijete zvnútra.

Tauern Spa World - Kaprun (Salzbursko)

Oblasti okolo kúpeľov Zell am Zee zase jednoznačne vládne obrovský kúpeľný komplex Tauern Spa Kaprun. Ten v sebe skrýva ako bohatý vodný svet s bazénmi, tak veľký kúpeľný priestor určený k jedinému - dokonalej relaxáci.

Nájdete tu naozaj všetko, čo vám napadne, a ako pri všetkých alpských kúpeľoch nechýba to najdôležitejšie - nádherný výhľad na hory priamo z bazénov. Tu konkrétne na ľadovec a zjazdovky Kitzsteinhorn. A verte, že ten pohľad stojí za to!


Skalné kúpele Bad Gastein (Salzbursko)

Podnikať horské výstupy alebo lyžovať určite môžete podľa ľubovôle, nastane ale deň, kedy si vaše telo vyžiada odpočinok a vy sa budete musieť poobzerať po mieste na relaxáciu. A tým miestom sú bezpochyby skalné termálne kúpele Bad Gastein, ktoré sa nachádza vo výške 1 100 m n. m. a dodajú vám potrebnú energiu priamo z alpskej prírody.

Kúpele sú otvorené celoročne, takže zatiaľ čo v lete sa môžete natiahnuť na trávu a opaľovať sa, v zime si užijete výhľad na okolité hory priamo z vyhriateho bazéna. Otvorené je denne od 9:00 do 22:00 hodín a vstup pre dospelého kúpite už od 22,50 € so zľavovou Gastein Card. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Bad Gastein

Hlavné motto kúpeľov je „Oddych, relax a uvoľnenie“. Aj napriek tomu sa tu nájde miesto pre zábavu v podobe gejzírov, vodného kanála s rýchlym prúdom alebo 70 m dlhých kĺzačiek.


Termálne kúpele St. Kathrein (Korutánsko)

Hľadáte dokonalý relax a oddych v Korutánsku? Alebo len miesto, kde si užije zábavu celá rodina?

Oboje totiž nájdete v termálnych kúpeľoch St. Kathrein, ktoré vám ponúka novo zrekonštruovaný areál s vonkajšími i vnútornými bazénmi, šmýkačkami a wellness so saunovým svetom. Vaše svaly sa tu budú regenerovať v 32° C teplej termálnej vode, ktorá sa používa na liečbu reumy, bolesti kĺbov a ďalších ochorení. V kúpeľoch Therme St. Kathrein si môžete tiež zacvičiť vodnú gymnastiku.

Termálna voda je tu tak liečivá, že do jedného z liečebných bazénov s teplotou vody 33 °C majú zákaz vstupu deti dokonca až do 16 rokov. To ich ale nemusí mrzieť, pretože hneď vedľa ich čaká adventure bazén s vodnými atrakciami.

Kúpele Kärntentherme (Korutánsko)

Kúpele Kärntentherme vznikli vďaka tomu, že mesto Villach, v ktorom sa nachádzajú, leží na tektonickom zlome a pramenia tu liečivé horúce pramene.

Kúpele sú perfektným miestom pre odpočinok v tomto regióne. Po dlhom dni najlepšie zrelaxujete v saunovom svete alebo vo vírivke. Nájdete tu plavecké aj rekreačné bazény, tobogany či divokú rieku, ktorá sa schádza na veľkých nafukovacích kruhoch. Pre deti je tu detský bazén alebo lekcie plávania. Špeciálny výcvik pre „morské panny“ potom čaká na dievčatá.

Rovnako ako vo väčšine kúpeľov je tu otvorené denne od 9:00 do 22:00 hodín a vstupné pre dospelého kúpite už od 24,90 €.

Architektonicky zaujímavá stavba sa dnes radí medzi najmodernejšie kúpeľné zariadenia v celom Rakúsku. Po investícii 40 miliónov eur boli kúpele opätovne otvorené v roku 2012.

Termálne kúpele Amadé (Salzbursko)

Termálne kúpele Amadé sa nachádzajú v Altenmarkt. Môžete tu navštíviť veľa druhov sáun, zaplávať si v bazéne alebo zajazdiť na toboganoch. Niekoľko bazénov je tu krytých a vonku sú dva veľké vyhrievané bazény.   Voda je obohatená o liečivú soľ z preslávenej soľnej bane Bad Ischl v Hornom Rakúsku. Všetky bazény, okrem športového bazéna, detského bazéna a surfovacej lagúny, tak obsahujú 1,5 - 2,5 % soľného roztoku. Slaná voda má pozitívny vplyv na pokožku a dýchací systém. Soľ inhalovaná v parnej jaskyni alebo aplikovaná počas pobytu v saune má okamžité účinky.

Medzi hlavné atrakcie Amadé patrí surfovacia lagúna, šmykľavky, soľné bazény s rôznymi koncentráciami soli a športový bazén s dvoma potápačskými doskami. Väčšina bazénov je vzájomne prepojená a nemusíte sa báť prebiehania medzi nimi, a to ani v zime. Zaujímavosťou je tiež to, že tunajšia soľ je prirodzene antiseptická a nespôsobuje pálenie očí.

AQUA DOME - Tirol Therme Längenfeld (Tirolsko)

Ak nejaké kúpele stoja za návštevu v Tirolsku, potom sú to jednoznačne Aqua Dome Therme - nekonečný svet relaxácie s 12 termálnymi bazénmi, 7 saunami a mnohých zážitkovými prvkami.

Nevšedný zážitok vám potom poskytnú obrovské termálne nádrže v tvare misiek, ktoré sa doslova vznášajú vo vzduchu a budete z nich mať dychberúci výhľad na okolité hory.

Zaujímavé je, že termálna voda s teplotou 34 °C alebo 36 °C, pochádza pôvodne z horského ľadovca, z ktorého preteká skalou do vnútra hôr a potom opäť vyviera z hĺbky okolo 1 800 m ako termálna voda.


Termálne kúpele Ybsstaler Solebad (Dolné Rakúsko)

V termálnych kúpeľoch Ybsstaler Solebad sa môžete tešiť na pestrú paletu najrôznejších atrakcií, svoje si tu nájdu deti aj dospelí. V areáli sa nachádza napríklad športový bazén s masážnymi a perličkovými lavicami, bazén s masážnymi tryskami, vonkajší bazén s divokou riekou a pre tých najmenších je tu detský bazén s haďou šmykľavkou a toboganom.

Milovníci saunovania určite ocenia ametystovú, soľnú, krištáľovú a borovicovú saunu. Kúpeľné a wellness procedúry si zase užijete v Emotion Life Center.

Otváracia doba kúpeľov Ybsstaler Solebad je celoročne každý deň od 9:00 do 22:00 hodín.

Borovicová sauna

Nenašli ste svoje obľúbené kúpele, alebo by vás zaujímali ďalšie tipy?

Určite nám napíšte a my sa na ne zameriame v našom ďalšom článku. V Rakúsku sú totiž desiatky ďalších možností, kam vyraziť za skvelou relaxáciou a zážitkami spojenými s termálnymi prameňmi. :)

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet