Poľsko, zem jedla a tradičných receptov

Polsko, to je národ tradic a starých receptur, na které místní obyvatelé nedají dopustit. Jejich kuchyně byla historicky ovlivňována mnoha kulturami. Pojďte dnes společně s námi objevovat pestrost a chutnost tradičních polských jídel.
Poľsko, zem jedla a tradičných receptov

Ak navštívite našich severných susedov, radšej by ste nemali príliš počítať kategórie. Poľské jedlá sú totiž veľmi sýte a niekedy aj polievka stačí k tomu, aby ste sa najedli. Typickými ingredienciami sú: mäso, zemiaky, huby, vajce a zelenina. V neposlednej rade je Poľsko vyhlásené aj svojimi klobáskami a inými údeninami.

Tradičné národné jedlá nájdete všade

Či už si užívate pobyt vo Varšave alebo v malom mestečku pri hraniciach, tie najznámejšie jedlá nájdete všade. Ak začnete už od predkrmu, pravdepodobne si dáte šmalec (opečená slanina s cibuľou, sušenými slivkami a chlebom) alebo slanečka z kyslej smotany podávanej s cibuľou. Z polievok je najrozšírenejší Boršč na mnoho spôsobov alebo Žurek, kyslá polievka so zemiakmi, párkom a vajcom, ktorá sa často podáva vo vydlabanom bochníku chleba.

Ako hlavný chod si môžete objednať tradičný Bigos, ktorý sa síce dá v niektorých úpravách považovať za polievku, zasýti však vždy ako hlavné jedlo. Jedná a o dusené jedlo z kyslej a čerstvej kapusty a rôznych druhov mäsa (hovädzie, bravčové, slanina,...), ktorý sa pripravuje až niekoľko dní. Ak budete mať možnosť ho ochutnať, neváhajte.

Plnené Pierogi sú jedným z najznámejších jedál v Poľsku

Pierogi, alebo Pirôžky, sú varené, či smažené cestoviny plnené mäsom, hubami alebo kapustou. Môžete ich mať tiež na sladko s tvarohom, na slano s cibuľkou aj na ďalšie desiatky spôsobov. Skrátka, čo domácnosť, to recept. Názov Golabki zasa skrýva mleté hovädzie mäso a ryžu zabalenú v zelenom liste. A Golonka je varené koleno s chrenom a kyslou kapustou.

A čo ako zákusok? No predsa stovky rokov známe sladké perníky z Torune, historického mesta na rieke Visla, ktoré svojim perníkom už hostilo nejedného cisára a prezidenta.

Najslávnejší syr z Poľských Tatier

Ak navštívite oblasť Zakopané jednoznačne si nenechajte ujsť miestny údený oštiepok (oscypek), ktorý sa vyrába tradične z ovčieho mlieka a je možno najslávnejším syrom celého Poľska. V podhorí ale o výborné pochúťky z mlieka nie je núdze, obľúbená je miestna bryndza alebo zdravá a výživná ovčia srvatka Žetyce (žinčica).

A ak nechcete zostávať len v blízkosti českých hraníc, potom zamierte na sever Poľska do oblasti Podlasie, kde sa do tradičných receptom miešajú aj prvky litovskej a ruskej kuchyne. Vychutnať si môžete cestovinové Kibiny, sušené mäso Kindziuk alebo zemiakové „kartacze“ plnené mletým mäsom.

Údené odštiepky sú pýchou miestnych farmárov

Zapiekanka, kráľovná Krakova

Zapiekanka je vlastne dlhá rozkrojená bageta, ktorá sa zapeká so zmesou hub, syra a ďalších pochutín podľa vášho výberu. Môžete si tak dopriať zapiekanku so slaninou a BBC omáčkou, s kukuricou a fazuľami alebo napríklad verziu s brokolicou a baklažánom. Navrch obvykle patrí kečup alebo iná omáčka. Ich cena sa pohybuje obvykle okolo 10 zlotých (2,5 €). Zapiekanka je teda chutným a dostupným jedlom, ktoré si získalo veľkú obľubu aj u turistov. Niekedy ako popoludňajší snack, niekedy ako polnočná zastávka pri objavovaní nočného života v Krakove.

Tip Travelkingu: Pri návšteve mesta rozhodne nezabudnite navštíviť námestie Plac Nowy v srdci starej židovskej štvrti Kazimierz. Nájdete tu guľatú historickú budovu z krkolomným názvom Okraglak. A práve to je miesto s tými najlepšími Zapiekankami v meste.

ďalšou Krakovskou špecialitou, ktorú denne uvidíte sú: Bajgle - praclíky sypané makom, soľou a sezamom, ktorých cena sa pohybuje okolo pár centov. Oblasť Malopoľska, do ktorej Krakov patrí je preslávená aj vďaka lisieckej saláme.

Vynikajúce pekárne aj Mleczné bary

Pre Poznaň sú typické Martinské rohlíky, ktoré sa tradične pečú 11 novembra na sviatok sv. Martina, patróna mesta. Poľsko je preslávené aj svojim chlebom, ktorý je v každom regióne, možno aj mestečku o niečo iný. Z minulého režimu môžete stále v mnoho mestečkách navštíviť tzv. Bar mleczny, ktorý je vlastne takou jedálňou s bez mäsitými jedlami. Najete sa tu lacno, chutne a na rozdiel od väčšiny reštaurácii, aj ľahko.

A aké poľské jedlo alebo pochúťku ste vyskúšali vy?

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Objavujte Poľsko s Travelkingom

Vyberajte z jedinečných a overených pobytov

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet