Najväčšie zľavy v roku sú tu! Vyberte si svoj TravelBomba pobyt so zľavou od 30 %!

Oblíbené 0

Zatiaľ nemáte žiadne obľúbené ponuky.

  • K ponukám sa môžete kedykoľvek vrátiť
  • Obľúbené ponuky na jednom mieste
  • Upozornenie na zmeny v ponukách

Osobne overené: Recenzia poznávacieho pobytu na Vysočine v romantickom Letohrádku sv. Vojtěch

Vydajte sa spolu s Nikolou, členkou nášho Travelking tímu, na Vysočinu. Konkrétne do romantického Letohrádku sv. Vojtěch. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia poznávacieho pobytu na Vysočine v romantickom Letohrádku sv. Vojtěch

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 15. 4. 2022 - 17. 4. 2022
  • Ubytovaní sme boli v: Letohrádku sv. Vojtěch
  • Lokalitou ubytovania je: Vysočina
  • Cestovala som s: Partnerom
  • Stravovanie: Raňajky
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Na romantický pobyt s množstvom výletov sme sa vydali na Vysočinu do menšieho mestečka Počátky. Práve tam sa nachádzal cieľ našej dovolenky, a to krásny Letohrádek sv. Vojtěch. Na cestu sme vyrážali z Kloboukov u Brna a trasa bola dlhá 150 km. Z dôvodu komfortu a nie práve dobrých spojov hromadnej dopravy sme cestovali autom, čo bol aj najrýchlejší spôsob. K letohrádku sme prišli do 2 hodín.

Ako to bolo s parkovaním?

Parkovisko je vonkajšie a bolo ukryté v areáli hotela. To sme najskôr nevedeli, a pretože z príjazdovej cesty nebolo viditeľné, rozhodli sme sa auto nechať zaparkované na verejnom parkovisku vedľa hotela. Parkovanie v areáli aj na verejnom parkovisku pred hotelom je zadarmo.

Letohrádek sv. Vojtěch

Kde sme sa ubytovali?

Letohrádek sv. Vojtěch leží na samote, v obklopení lesov a prírody, asi kilometer od obce Počátky. Pri hlavnej ceste sú výrazné cedule, ktoré vás na letohrádok upozornia, takže nie je problém ho nájsť. A musím povedať, že ide o turisticky atraktívnu lokalitu. V okruhu 25 km okolo letohrádku nájdete množstvo skvelých výletných miest, kam sa môžete vydať autom či hromadnou dopravou - Telč, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Hrad Roštejn a ďalšie. Oblasťou vedie aj množstvo turistických trás, takže aj návštevníci bez auta môžu vyraziť za dobrodružstvom. Práve to, že hotel leží mimo mesta a ďalej od cesty, som vnímala ako pozitívum. Vďaka tomu tu bol naozaj pokoj a človek sa mohol dobre vcítiť do dobovej atmosféry, ktorú ubytovanie ponúka.

Každá izba je zariadená v inom štýle podľa rôznych filmových osobností. My sme mali izbu č. 3 Vlasty Buriana. Izba bola naozaj priestranná, aj keď v nej okrem postele bol aj gauč, kreslo, konferenčný stolík a stoličky. Nábytok bol skutočne dobový, a napriek tomu plne funkčný. Napríklad stará skriňa, v ktorej bolo možné otvoriť všetky dvere aj zásuvky. Pre mňa bola trochu nepohodlná posteľ, ktorá mala mäkký matrac a preležaný vankúš.

Páčilo sa mi, že aj v kúpeľni bol dodržaný duch dávnej doby. Ako? Napríklad toaletou so starým typom splachovania (páčka). V izbe nebol televízor, čo môže niekoho nepríjemne prekvapiť, na druhú stranu izby sú naozaj maximálne autentické a televízor by tento dojem pokazil. Ale nebojte sa, WiFi pripojenie fungovalo v spoločných priestoroch aj izbe. Ešte dodám, že ani v zimných mesiacoch sa človek nemusí pobytu báť. Vzhľadom na to, ako veľmi bola izba vykúrená už prvú noc, funguje kúrenie výborne. 🙂

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V rámci pobytu sú podávané raňajky formou bufetu. Myslím, že išlo o štandardnú ponuku, z ktorej si každý vybral a našiel to svoje – rôzne druhy pečiva, syry, salámy, miešané vajíčka, párky, zelenina. Pre milovníkov sladších raňajok tu potom boli cereálie, jogurty, croissanty, med, nutella a džemy. Veľkým plus bola bohatá ponuka ovocia - jablká, pomaranče, hrozno, kivi aj slivky. Množstvo bolo dostatočné pre všetkých návštevníkov.

Ako sme sa najedli v okolí?

Stravovali sme sa prevažne v hotelovej reštaurácii, kde sme si každý deň pobytu dopriali večeru. Ponuka v menu je podľa dobových receptov, čo sa len tak niekde nenaskytne, takže sme chceli vyskúšať viac jedál. Navyše sa nám páčilo, že bolo možné vychutnať si večeru počas premietania dobového filmu (premietanie prebieha každý deň od 18:00 hodín). To sme hneď dvakrát využili. Pri filme je možné objednať si čokoľvek z jedálneho lístka a servírka vám donesie jedlo a pitie do salónika, kde sa film premieta. Porcie boli veľké, mala som problém ich vôbec dojesť. Na prvý pohľad vyzeralo jedlo veľmi jednoducho, ale ide o štýl prvej republiky, takže s tým treba počítať. Každopádne chuťovo bolo všetko veľmi dobré a bolo zrejmé, že aj suroviny sú kvalitné. Jedlo je servírované na staré taniere a aj príbory boli pôvodné, čo dokonale dotváralo celkový zážitok. Prvý večer sme ochutnali plátky z bravčovej sviečkovice podľa receptúry Nataši Gollovej s krémovou omáčkou z kuriatok. Ďalej sme vyskúšali najobľúbenejší pokrm Oldřicha Nového – do chrumkava pečené kačacie stehienko so zemiakovou knedľou a červenou kapustou a do tretice pohánkové rizoto s hydinovým mäsom a ľahkým jogurtovým šalátom podľa receptúry babičky Huga Haasa. Výčitku by som mala len k forme jedálneho lístka, ktorý mohol byť tiež poňatý štýlovejšie a nie vo fólii.

Letohrádek sv. Vojtěch leží obďaleč od ďalších domov a budov, a tak bola najbližšia možnosť stravovania v obci Počátky, kde je jedna, možno dve reštaurácie. Ďalším variantom je Resort Svatá Kateřina vzdialený asi 2 km pešo. My sme boli však s jedlom v letohrádku tak spokojní, že sme nemali potrebu skúšať niečo iné. Iba raz sme zavítali na dezert do menšej útulnej cukrárne Krámek u Andělky na námestí v Počátkoch. Ochutnali sme tu machový muffin, šípkový čaj a kávu.

Letohrádek sv. Vojtěch

Aké bolo wellness centrum v hoteli?

Vo vedľajšej budove hotela je novo vybudované wellness centrum s dvomi súkromnými vírivkami (každá je v samostatnej miestnosti). Ďalej je možné objednať si masáž alebo vstup do sauny. My sme využili len vírivku, ktorá bola na 30 minút v cene balíčka. Priestory wellness boli veľmi príjemné. Po vstupe nám zapožičali uterák a župan, v šatni sme sa prezliekli do plaviek a osprchovali. Potom už sme šli do miestnosti s vírivkou, kde boli aj dve kresielka, stolček a minibar, kde je za poplatok možné ponúknuť si sekt, víno, vodu, oriešky... Z vírivky je veľkým oknom výhľad do parku, je tu aj paraván, pre prípadné zakrytie okna. Wellness hodnotím veľmi pozitívne a musím povedať, že pol hodina na relaxáciu bola pre nás málo. Nabudúce by sme si určite doplatili vstup na dlhšiu dobu, ako je 30 minút.

Kam sa vydať na výlet?

  • Ak idete zo Slovenska alebo z východnej Moravy ako my, odporúčam zastaviť sa po ceste v zámku v Jaroměřiciach nad Rokytnou.
  • Ďalej sme sa ešte cestou do hotela zastavili v Dačiciach, ktoré nás prekvapili svojím dláždeným námestím a zámočkom, v ktorom je možné navštíviť expozíciu alebo sa len prejsť po rozsiahlom parku.
  • Mesto Počátky - malebné námestie, mestské múzeum a kino (premieta sa tu aktuálna filmová ponuka, pokiaľ niekoho omrzia dobové filmy v hoteli).
  • Hrad Roštejn - po kľukatých cestách je to asi 25 km jazdy autom. Parkovať sa dá priamo pred hradom. Na hrade je potom možná prehliadka alebo výstup na vežu.
  • Od letohrádku sa dá pešo vydať na peknú prechádzku po chodníku „K pramenům Počátek a okolí“. Trasa vedie lesom so zastávkou pri troch prameňoch (aktuálne ale ani jeden netiekol) a vrcholí zastávkou pri prameni rieky Jihlavy.
  • Za návštevu stojí tiež mesto Telč so svojím krásnym námestím. My sme tu zavítali aj do Múzea techniky.
  • Tajný tip: Pri hoteli je malý rybníček so zábradlím, na ktoré je možné zavesiť zámok a zamknúť tak svoje priania a sny. Umiestňovanie zámkov je povolené, je tam aj ceduľa, ktorá k tomu priamo nabáda. Ak zámok nebudete mať z domu, je možné ho zakúpiť na recepcii.

Záverečné hodnotenie pobytu v Letohrádku sv. Vojtěch

„Pobyt v letohrádku bol krásnym zážitkom. Atmosféra prvorepublikovej doby pohltí každého návštevníka, akonáhle prekročí prah hotela. Že budú izby zariadené dobovým nábytkom, som vedela z fotiek, ale že budeme jesť starými príbormi a dobová hudba bude vyhrávať v spoločných priestoroch aj na terase, to som nečakala. Letohrádok je umiestnený kilometer za mestom Počátky a patrí k nemu aj park. Vďaka tomu je minimalizovaný ruch okolitého sveta a človek si krásne oddýchne. Pri pobyte sme si obľúbili premietanie dobových filmov v salóniku na prízemí, kde bolo možné objednať si počas sledovania večeru z jedálneho lístka a vychutnať si výborné jedlá uvarené podľa dobových receptov. Odporúčam mať so sebou dostatok hotovosti, na mieste sa nedá platiť kartou.”


👍 Pobyt v Letohrádku sv. Vojtěch bol osobne overený Nikolou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 21. 10. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň