Osobne overené: Recenzia pobytu plného turistiky v Penzióne Vysoká Stráž v Krkonošiach

Vydajte sa spolu s Evou, členkou nášho Travelking tímu, do Česka. Konkrétne do Penziónu Vysoká Stráž v Krkonošiach. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu plného turistiky v Penzióne Vysoká Stráž v Krkonošiach

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 25. 6. 2023 - 28. 6. 2023
  • Ubytovaní sme boli v: Penzióne Vysoká Stráž
  • Lokalitou ubytovania sú: Krkonoše
  • Cestovala som: S partnerom
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autobusom

Kam a ako sme išli?

Na krátku dovolenku sme sa vydali do Krkonôš, kde sme sa ubytovali v Penzióne Vysoká Stráž. Cestovali sme z Brna autobusom priamo do Pece pod Sněžkou, cena lístka bola 329 Kč pre jednu osobu. Tento autobus ale nepremáva každý deň, a tak sme späť do Brna cestovali s prestupom v Hradci Králové.

Kde sme sa ubytovali?

Do Krkonôš sme sa vybrali hlavne za turistikou, a tak sme hľadali ubytovanie blízko prírody a turistickým trasám. Našim požiadavkám perfektne vyhovoval Penzión Vysoká Stráž, ktorý stojí na kraji Pece pod Sněžkou. Tradičný penzión sa nachádza na kopci a veru sme sa zapotili, kým sme k nemu peši vyšliapali, jeho okolie ale za trochu námahy stojí - od penziónu sa pred nami ukázal parádny výhľad na všadeprítomné kopce a horské lúky. Okolie penziónu je veľmi tiché a pokojné, čoho dôkazom je i to, že sme jedného dňa pri návrate z turistiky vyrušili dvojicu malých srniek spiacich v tráve len pár metrov od penziónu.

Pohodová atmosféra vládne aj v penzióne a medzi hosťami. Každé ráno pri raňajkách sme si s ostatnými ubytovanými vymenili pozdravy a plány na dnešné výlety, pri večeri sme spoločne zhodnotili túry, prejdené kilometre aj boľavé svaly. Táto priateľská atmosféra sa niesla penziónom počas celého nášho pobytu. Rovnako príjemná bola aj obsluha - pri príchode nás privítala milá pani recepčná, ktorá s nami dokončila check-in (ten sme urýchlili vďaka pohodlnému online check-inu z domu), vysvetlila nám, ako to v penzióne funguje a zaviedla nás do našej izby.

Naša izba začínala chodbičkou s vešiakmi a veľkou skriňou, ktorá potom viedla buď do kúpeľne, alebo do izby. Boli sme ubytovaní v skutočne priestrannej štvorlôžkovej izbe priamo nad terasou penziónu, z ktorej sme si vychutnávali krásny výhľad na okolie. Nachádzala sa tu drevená manželská posteľ, nočný stolík, drevená komoda s vyrezávanými detailmi a nad ňou televízor, stolík so stoličkou a ďalšie dve drevené postele. Izba bola krásne priestranná a ideálna aj pre rodinu s dvomi deťmi či štvorčlennú skupinu. Na posteli nás čakali tiež osušky a uteráky. Kúpeľňa bola moderná a čistá, so sprchovým kútom, toaletou a umývadlom so zrkadlom. Nechýbala tu ani kozmetika - mydlo, šampón a sprchový gél. V kúpeľni sa síce nenachádzal fén, ale ten sa dal požičať na recepcii, a tak nám nakoniec v izbe nič nechýbalo.

Tip: V penzióne nie je možné platiť kartou a všetky výdavky je potrebné zaplatiť do večera toho dňa. Preto odporúčam mať pri sebe dostatok hotovosti, aby ste včas zaplatili príplatkové služby či útratu v reštaurácii. Najbližšie bankomaty sa nachádzajú pár minút chôdze v Peci pod Sněžkou.

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

Polpenzia v rámci balíčka sa podávala v penziónovej reštaurácii, kde mala každá izba priradený vlastný stôl. My sme dostali stôl v krásnom drevenom výklenku priamo pod oknom s výhľadom na okolitú prírodu, pri ktorom jedlo chutilo ešte o trochu lepšie. Bohaté raňajky mali formou teplého a studeného bufetu, ktorý obsluha pravidelne doplňovala. Na výber tu bolo zo šuniek, salám, plátkových syrov, zeleniny aj niekoľkých druhov pečiva. Nechýbali tu ani nátierky, maslo či marmelády. Teplý bufet sa každý deň obmieňal, a tak sme si pochutnali na párkoch a volských okách, na druhý deň na miešaných vajíčkach a pečených klobáskach či na omeletách. Nechýbali tu ani sladké pochúťky - müsli, čokoládové cereálie či cornflaky s jogurtom, čerstvé ovocie a koláče - jeden deň bublanina, iný tvarohový závin. Mňa najviac nadchli čerstvé lievance so zapečeným jabĺčkom vo vnútri, ktoré boli zvonku krásne chrumkavé, vo vnútri vláčne, ešte teplé a posypané práškovým cukrom. Neodolala som a musela som si z nich nabrať znovu. Na pitie sme si mohli dať ovocnú šťavu, vodu, čaj podľa výberu a instantnú kávu, čerstvú kávu bolo možné objednať si na bare.

Večere boli dvojchodové a servírované s výberom deň vopred. Počas pobytu sme si tak dali každý večer niečo iné - raz sme si pochutnali na pečenom mäse dvoch druhov s hranolkami a šalátom a na domácich knedličkách na špenáte plnených údeným mäsom, na hovädzom plátku s hamburskou omáčkou a knedlíku či na mäsových guličkách s paradajkovou omáčkou a cestovinami. Nápoje neboli súčasťou polpenzie. Všetky jedlá nám chutili a porcie boli poctivé, čo nám po celom dni na turistike výborne padlo.

Reštaurácia v penzióne je otvorená aj počas dňa, a tak sme tu v deň príchodu zastavili aj na obed. Z ponuky štyroch jedál sme si vybrali tagliatelle hovädzím mäsom na hubách v smotanovej omáčke a kurací rezeň so syrom na vrchu a pečenými zemiakmi. Obe jedlá boli dobré a príjemne ma prekvapilo, že sa líšili od večernej ponuky, a tak sme nemuseli jesť dvakrát to isté v jeden deň.

Ako sme sa najedli v okolí?

  • V typickej horskej Luční Boude sme zahnali smäd cestou na Sněžku. Vo vnútri tradičnej búdy ma prekvapila moderný samoobslužný terminál, kde sme si sami zvolili nápoj (výber bol z kofoly a piva z tunajšieho pivovaru Paroháč), zaplatili kartou a následne sme si nápoj sami načapovali. Obsluha bola skutočne jednoduchá - terminál popisoval každý krok a dokonca graficky ukazoval, koľko nápoja je ešte možné načapovať. Kto by mal väčší hlad ako my, ten môže navštíviť aj reštauráciu priamo v Luční Boude.
  • Hostinec Hvězda sa nachádza v rovnomennom hoteli priamo v centre Pece pod Sněžkou. Mali sme chuť len na niečo malé, a tak sme si dali smažený syr s hranolkami a čučoriedkový knedlík s omáčkou z tvarohu a čučoriedok. Oboje bolo výborné. Za jedlo spolu s pivom a citrónovou vodou sme zaplatili 450 Kč aj s tringeltom.
  • Férová palačinkárna je veľmi príjemné mieste v centre Hradce Králové, kde sme si dali skvelé palacinky a lahodnú fair-trade kávu. Objednali sme si jednu slanú palacinku s čedarom, pečenou slaninou, jalapeňo a smaženou cibuľkou, a druhú sladkú palacinku s brusnicovou marmeládou a vanilkovým krémom - obe boli znamenité a poriadne sýte, inak by som si objednala ďalšie. Príjemný tu bol aj cenník - za jedlo a kávu sme zaplatili okolo 400 Kč.

Aké bolo wellness centrum v penzióne?

Hneď pri príchode nám pani recepčná navrhla možnosť doplatiť si relax vo fínskej saune priamo v penzióne (za 200 Kč/osoba/hodina). Súčasťou penziónovej sauny sú tiež ochladzovací bazénik a niekoľko spŕch, a nechýba tu ani niekoľko ležadiel na následný oddych. Kto saunovaniu príliš neholduje, ten si tu môže za príplatok rezervovať masáž.

Kam sa vydať na výlet?

  • Tešili sme na dovolenku plnú turistiky, a tak sme pobyt hneď prvý deň začali krátkym výletom k neďalekým Líščím vodopádom. Tie ležia asi 2 km od Penziónu Vysoká Stráž a vedie k nim veľmi príjemná lesná cestička popri potoku. Kto sa nechce vracať do penziónu tou istou trasou, ten môže vykročiť späť po asfaltovej ceste. Trasa je nenáročná a bez problémov ju zvládnu aj deti alebo seniori.
  • Do Krkonôš sme smerovali hlavne za zdolaním najvyššiej českej hory Sněžky. Výstup sme započali v Špindlerovom Mlýne, odkiaľ trasa pokračovala cez letovisko Svatý Petr a ďalej lesnou cestou po kamennom chodníčku. Les postupne vystriedalo kamenné úbočie, ktorým sme sa dostali na hrebeň neďaleko vyhliadky Kozí hřbety. Ďalej trasa pokračovala po rovine až k Luční Boudě, a následne cez Úpske rašelinisko až k chate Slezský dům. Poslednou časťou trasy bolo samotné zdolanie Sněžky - vrchol hory sme tak dosiahli po približne za 4 hodinách a 45 minútach chôdze a viac ako 11 zdolaných kilometroch. Keďže nás prekonala únava, späť do Pece pod Sněžkou sme už išli lanovkou. Lístok na lanovku nás vyšiel na 240 Kč pre jednu dospelú osobu.
  • Počasie nám vyšlo parádne, a tak sme si z vrcholu Sněžky vychutnali nádherné výhľady na prírodu Česka i Poľska. Prezreli sme si tiež kaplnku sv. Vavrinca a poslali sme domov pohľadnicu z najvyššie položenej pobočky Českej pošty v republike. Pohľadnice i známky sme zakúpili priamo v budove pošty na Sněžke, kde sa nachádzajú aj stolíky s lavičkami a perá na požičanie. Pohodlne sme tak pozdravy vypísali, opečiatkovali ich originálnymi pečiatkami a hodili ich do pripravenej schránky. Pohľadnica domov na Slovensko prišla zhruba do týždňa.
  • Druhý deň sme poňali oddychovejšie, a tak sme sa vydali na návštevu kúpeľného mesta Janské Lázně. Tu sme si pozreli kúpeľnú kolonádu, kostolík a mnoho čarovných horských dreveníc a viliek s typickou architektúrou.
  • Prechádzkou mestečkom sme sa dostali až ku Chodníku korunami stromov. Ide o veľmi obľúbenú atrakciu v podobe dreveného chodníka, ktorý nás dostal až do výšky viac ako 42 m - skutočne k špičkám korún stromov! Z chodníka sme si tak vychutnali krásne výhľady na Janské Lázně, okolité hory a sviežu prírodu. Vstup na Chodník korunami stromov stál 350 Kč pre jednu dospelú osobu, odvážlivci sa mohli zviezť dole toboganom za príplatok 50 Kč.
  • Kratší výlet sme si urobili po turistickej trase s názvom Okolo Pece (5,1 km). Tá vedie aj priamo pri Penzióne Vysoká Stráž a nenáročným okruhom cez les, popri Zelenom potoku aj cez horské mestečko. Okruh nám tak ukázal všetky krásy Pece pod Sněžkou.
  • Cestou domov sme prestupovali v Hradci Králové, a tak sme zavítali aj na prehliadku tohto kráľovského mesta. V Hradci som nikdy predtým nebola a musím uznať, že ma mesto veľmi milo prekvapilo svojou krásou - prešli sme sa jeho historickým jadrom s mestskými domami, prehliadli sme si gotickú katedrálu sv. Ducha, barokovú radnicu aj Bielu vežu. Prešli sme sa pekne upraveným nábrežím Labe a nakoniec sme oddychovali pri rybníku vo veľmi príjemnom parku Šimkovy sady. Spoločnosť nám tu robili nielen kačky a sliepočky vodné, ale aj nebojácne nutrie.

Záverečné hodnotenie pobytu v Penzióne Vysoká Stráž

Penzión Vysoká Stráž dokonale splnil naše očakávania od pobytu s turistikou v Krkonošiach. Veľkou výhodou penziónu je jeho poloha blízko tichej prírody a turistickým trasám, zároveň je to z neho len pár minút chôdze do centra Pece pod Sněžkou. Najviac nás však nadchli priateľská atmosféra a pohoda, ktoré vládli medzi hosťami i personálom. V priestrannej izbe s výhľadom na okolité kopce nám nič nechýbalo, polpenzia bola chutná a rozmanitá. Z výletov odporúčam trasu Okolo Pece vedúcu blízko penziónu, Chodník korunami stromov a výstup na Sněžku.


👍Pobyt v Penzióne Vysoká Stráž bol osobne overený Evou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 30. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet