Masáže: Malý sprievodca netradičnými technikami z orientu

Nenecháte na seba siahnuť? Zmeníte názor, keď zistíte, čo vám môžu priniesť najrôznejšie masáže s technikami prepracovanými za tisíce rokov. Zverte sa do rúk masérov a užite si uvoľnenie od stresu i bolesti.
Masáže: Malý sprievodca netradičnými technikami z orientu

Ako si ešte viac užiť dovolenku? Ku skvelému pobytu za príjemnú cenu a dobrému jedlu pridajte rozmaznávanie pri najrôznejších procedúrach. Veľa hotelov ponúka procedúry priamo v cene balíka, prípadne vám poskytne zľavu na objednanie podľa vášho výberu. Takéto pobyty nájdete tu.

Ak nemáte s masážami a ďalšími procedúrami skúsenosti, možno vás ich názvy mätú a neviete, čo si pod nimi predstaviť. V tom prípade je tento článok práve pre vás. Predstavíme vám menej známe typy masáží, dozviete sa, ako prebiehajú a ako účinkujú.

Reflexná masáž pre zdravie vašich orgánov

Pri klasickej masáži masér prehmatáva vaše telo, aby uvoľnil napätie svalov. Reflexná masáž však nemieri na svaly, ale pôsobí na nervovej úrovni. Masírujú sa najčastejšie chodidlá nôh, kde sa nachádzajú tlakové body spojené nervovými vláknami s jednotlivými orgánmi v tele. Stlačením týchto bodov je tak možné reflexívne pôsobiť na celý organizmus. Riešenie problému nemusí byť vždy tam, kde ho očakávame, a tak správnou reflexnou masážou nôh dochádza k odstráneniu porúch trávenia, k zlepšeniu funkcie srdca, zmierneniu bolesti a stresu alebo harmonizácii činnosti žliaz.

reflexná masáž

Majte na pamäti, že ak masáž vyskúšate raz, účinok bude skôr relaxačný, pre odstránenie zdravotných problémov či skrášlenie vášho tela je potrebná pravidelná starostlivosť.

Starobylá indická ájurvéda

Ájurvéda je starobylá liečebná náuka pochádzajúca z Indie, jej zmyslom je harmonizácia tela a mysle a udržanie dobrého zdravotného stavu. Súčasťou tejto náuky sú tiež ájurvédske masáže, pri ktorých sa používajú nahriate indické oleje. Tými sa masíruje celé telo vrátane hlavy a vlasovej pokožky. Masáž uľavuje od stresu a preťaženia a uvádza organizmus do rovnováhy, olej navyše čistí a vyživuje pokožku. Obzvlášť účinný je teplý olej, ktorý sa púšťa na čelo zo zavesenej ájurvédskej misy.

ayurveda

Masáž kameňmi vytiahnutými z lávy

Prikladanie lávových kameňov na strategické miesta na našom tele používali už v starej Číne, aby tak harmonizovali energetické centrá zvané čakry. Dnes je populárna predovšetkým havajská technika hot stones, pri ktorej sa kamene nahrejú vo vodnom kúpeli na 40 - 50 °C a až potom sa prikladajú na telo. Lávové kamene sú špecifické zvýšeným obsahom kovov, ktoré skvele akumulujú a prenášajú teplo. Z nahriatych kameňov sa pri masáži teplo dostane až 3 cm pod pokožku, prehrieva a relaxuje a stimuluje krvný obeh a lymfatický systém.

hot stones

Procedúrami proti celulitíde

Pomocou masáží je možné tiež z tela odstrániť prebytočné tuky a obnoviť pružnosť pokožky. Jednou z možností je lymfatická masáž alebo lymfatická drenáž, ktorá pracuje s podtlakom. Na rôzne partie tela sa prikladajú banky pripojené na prístroj, s ktorého pomocou je možné korigovať intenzitu a silu podtlaku. Počas masáží je pokožka opakovane nasávaná a uvoľňovaná, vďaka čomu dochádza k vyplavovaniu podkožného tuku. Lymfatickou drenážou tváre sa dá dokonca zbaviť aj vrások a vačkov pod očami.

Vyskúšajte tiež škoricový zábal. Nielen že príjemne vonia, ale tiež pôsobí proti celulitíde, formuje postavu a podporuje lymfatickú činnosť organizmu.

Slovo na záver: Čo je to balneo?

Balneoterapia znie možno cudzokrajne, v skutočnosti sa ale jedná o súbor kúpeľných liečebných metód, ktoré využívajú prírodné zdroje, napríklad minerálnu liečivú vodu alebo peloidy, tzv. kašoviny (rašelina, bahno, a pod.). Patria sem najrôznejšie obklady a kúpele, ale o tých zase niekedy nabudúce ...

Autor článku:

Aktualizované: 22. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet