10 cestovateľských chýb, ktorých sa chcete vyvarovať

Milujeme cestovanie a prajeme si, aby ste ho milovali tiež. Preto vám chceme pomôcť predchádzať chybám, ktoré by vám mohli pokaziť dovolenku. Ak sa v niektorej chybe spoznáte, je na čase s ňou skoncovať. Prečítajte si nášho radcu tip za tipom.
10 cestovateľských chýb, ktorých sa chcete vyvarovať

1. Neplatné doklady

Nočné mory o tom, že vás nepustia cez hranice alebo do lietadla kvôli neplatnému pasu, patria k najčastejším obavám, keď ide o cestovanie. A pritom je veľmi jednoduché tomuto problému predísť. Stačí si včas skontrolovať platnosť dokladov, ideálne kontrolu vykonávať pravidelne, a prípadne si nechať vystaviť nové skôr, ako sa začnete baliť. Pre vycestovanie do EÚ vám stačí občiansky preukaz, aj ten však musí byť platný. Rozhodne sa nespoliehajte na to, že práve vás colník nezastaví.

Zhromaždite všetky dôležité dokumenty a urobte si kópie, čím viac ich bude, tým lepšie. Zvyčajne platí nepriama úmera - čím viac ich človek má, tým menej ich potrebuje. Urobte si kópiu pasu/občianky, kartičky zdravotnej poisťovne, cestovného poistenia, kupónu (a prípadne aj ďalších potrebných dokumentov), vložte ich do nepremokavej priečinka a potom ideálne do odlišnej batožiny než je tá, v ktorej máte originály. Odporúčame tiež všetko naskenovať a poslať na vlastný e-mail.

2. Nedostatok peňazí

Cestujte s dostatočnou finančnou rezervou v hotovosti i na karte. Môžete mať dovolenku perfektne naplánovanú, spočítané ceny za všetky lístky a vstupenky, nikdy však neviete, čo vás kde môže zdržať alebo naopak zaujať, a samozrejme počítajte s rozpočtom na suveníry, darčeky a prípadné jedlo nad rámec vášho plánu. Ak viete, že vaše ubytovacie zariadenie používa predautorizáciu kreditných kariet, majte tiež dostatočnú sumu na svojom účte. To isté platí, ak si na cestách plánujete požičiavať trebárs auto. Inak by sa mohlo stať, že si nedobrovoľne vyskúšate low cost cestovanie.

Svoje peniaze si chráňte. Rovnako ako doklady ich odporúčame neukladať všetky na jedno miesto a neuľahčovat prípadným zlodejom prístup k vašej peňaženke.

cestování

3. Nerealistické očakávania

Kto nikdy nezažil ten typ sklamania, že more nie je tak azúrové ako v katalógu, alebo že romantický záber Eiffelovej veže je plný nežiadúcich turistov? Toto že je to úžasné letovisko? Nedajte sa oklamať a okrem profesionálne upravených fotografií si nájdite aj zábery priamo od turistov, ktorí boli na mieste pred vami. Prečítajte si diskusie, články s tipmi a recenzie na hotely, nech skutočne viete, kam cestujete. Pomôcť vám môže stránka Tripadvisor.com, kde nájdete množstvo fotografií od cestovateľov a ich hodnotenie jednotlivých miest. Aj v ponukách Travelkingu môžete stále u viac ponúk vidieť fotografie priamo od zákazníkov.

4. Fotíte, ale neprežívate

Či už patríte k tým, ktorí mapujú svoj deň krok po kroku na sociálnych sieťach, alebo fotíte zo zvyku, aby ste sa po návrate mohli pochváliť rodine a priateľom, nepreháňajte to. Nikto z vašich známych sa nevydrží pozerať na 1000 fotiek z víkendového zájazdu a vy sami by ste pri prezeraní mohli ľutovať, že ste si miesto viac neužili, keď už ste tam boli. Vnímajte prostredie, počúvajte cudziu reč, okúste nové pokrmy a snažte si túto nevšednú atmosféru vtisnúť do pamäti aj bez pomoci fotoaparátu.

5. Príliš nabitý program

Žiadnu dovolenku si naozaj neužijete, ak sa budete chcieť riadiť podľa do minúty rozplánovaného itinerára. Ľahko sa môže stať, že pamiatka, ktorú ste chceli navštíviť, je práve uzavretá, ujde vám autobus alebo stratíte neúmerne dlhý čas vo fronte. Kvôli nabitým plánom sa pravdepodobne stresujete každý druhý deň, zvoľnite preto aspoň na dovolenke. Urobte si rámcovú predstavu o tom, ako by mal váš pobyt prebiehať. Spíšte si zoznam miest, ktoré by ste radi videli a prideľte im priority. Váš plán by mal ale zostať dostatočne flexibilný, aby ste ho kedykoľvek mohli zmeniť podľa aktuálnej situácie. A že si namiesto troch múzeí prezriete jedno a potom sa uvelebíte v kaviarni? A prečo nie, máte predsa dovolenku.

6. Ignorovanie odlišnej kultúry

Patríte k ľuďom, ktorí sa vydajú do exotickej krajiny, ale potom sa zdržujú len v medzinárodnom hoteli, jedia kuracie rezne a s miestnymi nehovoria, ak vôbec nejakých stretnú? Potom sa dopúšťate klasickej cestovateľskej chyby. Aj keď nemáte dobrodružnú povahu alebo talent na cudzie jazyky, nechajte nové prostredie, nech vás aspoň trochu obohatí. Vydajte sa po suveníry na miestny trh miesto do hotelového obchodu, poobedujte v lokálnej reštaurácii a prehoďte pár slov s obsluhou, napríklad o pamiatkach. Zároveň sa nepohoršujte nad správaním, ktoré sa líši od toho, na čo ste zvyknutí, možno sa za tým skrýva len vaša neznalosť miestnej kultúry.

sicílie

7. Ťažká neprehľadná batožina

Pri balení máte taký strach, či niečo nezabudnete, že by ste si so sebou do kufra najradšej vzali celý byt. Na dovolenku teda odchádzate so všetkým, čo mať máte, ale skoro nikdy to nemôžete nájsť v záplave zbytočností, ktoré ste pridali pre prípad nepredvídateľnosti. Naviac vám môžu upadnúť ruky z tej ťažoby. Keď nie inokedy, tak aspoň pri balení vsaďte na minimalizmus. Vezmite si, čo potrebujete alebo by ste reálne mohli potrebovať. Reč je o liekoch, dezinfekčných prostriedkoch a vybavení do rôzneho počasia. Ak je to možné, berte si skôr viac tenkých vrstiev, budete flexibilnejší. Využite všetok priestor a zrazu zistíte, že sa vojdete aj do menšej, praktickejšej batožiny.

8. Nikdy neriskujte bez poistenia

Desaťkrát sa nič neprihodilo, po jedenásty môže. Nespoliehajte sa na šťastie a radšej sa poistite. Cestovné poistenie stojí maximálne pár desiatok eur, pocit pokoja počas dovolenky je však na nezaplatenie. Rovnako tak sa oplatí poistenie osobných vecí, ktoré vám vykompenzuje prípadnú stratu mobilu, dokladov alebo fotoaparátu.

9. Bude krásne slnečno

Počítať len s ideálnym počasím, ak práve nejdete do trópov, sa nevypláca. Pred odchodom si vždy zistite predpoveď počasia na termín vašej dovolenky a prispôsobte tomu svoj šatník a obuv. Buďte ale pripravení aj na nečakané ochladenie či dažďovú prehánku. Na letnú dovolenku so sebou berte jeden sveter a naimpregnujte svoje tenisky. Skladací dáždnik alebo pláštenku unesiete vždy.

10. Cestovanie je drahé

Najväčšou cestovateľskou chybou je vôbec necestovať. U veľkej časti spoločnosti stále pretrváva predsudok, že cestovanie je drahé a každý si ho nemôže dovoliť. Pritom existuje nespočetne veľa možností, ako cestovať „za babku“ a zároveň si užiť aj luxusné služby. Letenky do vašej vysnívanej destinácie môžete zohnať za prívetivé ceny s dostatočným predstihom alebo naopak ako last minute. Bývanie je možné si cez internet zaistiť priamo u miestnych. Alebo vsaďte na Travelking, ktorý pre vás pripravuje výhodné pobytové balíčky v ôsmich krajinách Európy, hotely sám overuje a garantuje tiež bezplatnú zákaznícku podporu.

Autor článku:

Aktualizované: 18. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet