Osobne overené: Recenzia pobytu s wellness v Penzióne Pod Bazilikou **** v Maďarsku

Vydajte sa spolu s Nikolou, členkou nášho Travelking tímu, do Maďarska. Konkrétne do Penziónu Pod Bazilikou **** v Ostrihome. Aká bola cesta, ubytovanie, wellness a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu s wellness v Penzióne Pod Bazilikou **** v Maďarsku

Informácie o pobyte v bodoch:

  • Termín pobytu: 7. 5. 2023 - 9. 5. 2023
  • Ubytovaní sme boli v: Penzióne Pod Bazilikou ****
  • Lokalitou ubytovania je: Ostrihom
  • Cestovala som: S partnerom
  • Stravovanie: Polpenzia
  • Doprava: Autom

Kam a ako sme išli?

Do Maďarska sme vyrazili vlastným autom z obce Klobouky u Brna. Zvolili sme trasu mimo spoplatnenej cesty (slovenské diaľnice) a ušetrili sme 12 € za desaťdňovú známku. Časovo totiž vychádzala dĺžka cesty takmer totožne - 3,5 hodiny. Cesta bola pohodlná, išlo sa najmä cez slovenské dediny a menšie mestá. Nakoniec sme sa ale rozhodli si cestu o 45 minút predĺžiť a zájsť po ceste do maďarského mesta Tata. V Maďarsku sme tiež diaľničnú známku nepotrebovali, pretože Ostrihom leží hneď za hranicou so Slovenskom. Maďarsky sa Ostrihom volá Esztergom, tak po ceste pozor na smerovky, aby ste neboli zmätení, kam to vlastne idete.

Ako to bolo s parkovaním?

Parkovať je možné na ulici pred penziónom, kde je ale platobný automat. Penzión ponúka možnosť bezplatného parkovania na uzavretom dvore - na susednej parcele, neprepojenej s penziónom. Parkovanie je tu zadarmo, ale keby bol penzión plne obsadený, tak by asi miesta nestačili. Na noc sa potom zatvárajú drevené vráta. Myslím, že tu nebol kamerový systém a plocha bola nerovná a vysypaná kamienkami alebo zatrávnená. Vopred sme si parkovanie nerezervovali.

Kde sme sa ubytovali?

Penzión Pod Bazilikou **** sa nachádza naozaj v srdci Ostrihomu, priamo na úpätí kopca, na ktorom je bazilika a hrad. K kúpeľom trvá cesta pešo asi 10 minút. V okolí je aj množstvo reštaurácií a cukrární. Poloha penziónu je skutočne vynikajúca. Z vonku je veľmi nenápadný, uvidíte iba veľké vráta a okná. Už pred odchodom som sa skúšala v prezentácii a na webe penziónu dopátrať nejaké fotografie z vonku, ale nikde som nič nenašla. Na mieste sme penzión tiež na prvý pohľad nevideli, iba vedľa je iný penzión, ktorý je naopak označený až príliš. Až potom si priateľ všimol decentnú ceduľu na fasáde domu s názvom Bazilika alatt Panzió ****.

Následne sme nevedeli, kde je vchod. Išla som aj za roh do uličky, ale ani tam som vchod nenašla, tak sme skúsili vziať za kľučku pri bráne a hľa, bolo to ono. Možno by sa hodilo umiestniť ešte na bránu nejakú ceduľku, že ide o hlavný vstup. Inak sme si pripadali, že ideme k niekomu do domu. Potom sme si ale na túto nenápadnosť penziónu zvykli a na druhú stranu nám bolo súkromie aj príjemné. Hneď za bránou sa nachádzajú presklené dvere do recepcie, prípadne sa dá prejsť na uzavretý dvor, kde je útulné posedenie medzi vysadenými záhonmi s kríkmi. Keď potom prechádzate celou budovou a vidíte, že jedna časť má aj 3 obytné poschodia, príde vám naozaj zaujímavé, ako je stavba prispôsobená.

Izbu sme mali na prízemí, na konci chodby. Penzión ponúka mnoho typov izieb, z ktorých si môžete zvoliť už pri vytváraní objednávky. My sme mali typ Standard bez prístelky (bezpríplatkový). Izba bola dostatočne priestranná, s manželskou posteľou. Na posteľných obliečkach a uterákoch bolo vyšité logo a názov penziónu, to sa mi páčilo. V izbe bola aj klimatizácia na diaľkové ovládanie, ale tú sme nevyužili. K vybavený patrila televízia, ale bez českých programov, stoličky, stôl, kreslo, skriňa, nočné stolíky.

K dispozícii bola rýchlovarná kanvica a 3 čajové vrecká, rovnako ako kapsulový kávovar s 3 kapsulamiďalšie boli za príplatok. Nechýbal minibar/chladnička so 6 nápojmi (nealko limonády a 1x pivo) v cene poukazu (doplnenie je za príplatok). Na oknách viseli závesy až po zem, pre spánok nerušený svetlom. Súčasťou izby bola kúpeľňa so sprchovacím kútom, v sprche panel s možnosťou ručnej sprchy, „dažďa“, "„vodopádu“... Okrem sprchového gélu a šampónu bola k dispozícii aj sada na holenie, zubné kefky a fén. Nenašla som výťah, ale ak budete ubytovaní na prízemí, nie je s bezbariérovosťou problém. Penzión má tiež detské postieľky na zapožičanie (videla som ich na chodbe 😄).

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V cene balíčka sme mali polpenziu. V penzióne nie je reštaurácia ani samostatná jedálenská miestnosť, raňajky sú servírované v priestore prízemnej chodby od 7:00 do 10:00 hodín ráno. Je tu kút pre raňajkový bufet a stolčeky, jesť sa dá aj vonku na dvore. Na raňajkách bol základný výber – vajíčka, párky, zelenina, šunky, syry, jogurty, cereálie s mliekom, sladké i slané pečivo, maslo, džemy, džúsy, automat na kávu a čokoládu, čaj, ovocie. Neustále sa dopĺňalo, takže bolo všetkého dosť. Mne v ponuke chýbali akurát croissanty. ☹️ V priestore bufetu potom po celý deň zostal na používanie automat na kávu, automat na džúsy a mikrovlnná rúra – čo ocenia najmä rodičia malých detí, je ohrievanie príkrmov. K dispozícii boli aj detské stoličky. My sme boli radi za možnosť dať si kedykoľvek počas dňa kávu.

Večere sú servírované v reštaurácii, ktorá leží minútu od penziónu. Pri check-ine sme dostali dva vouchery do tejto reštaurácie na večeru, ktoré sme predložili a dostali sme polievku, hlavný chod, dezert a nápoj. Vyberať sme mohli zo všetkých pokrmov na jedálnom lístku, bez ohľadu na cenu, nikdy sme nič nedoplácali. Sedieť sa dá ako vo vnútri, tak na krytom dvore. Večere sa podávajú do 18:00 hodín, my sme ale väčšinou prišli až medzi 17:00 a 17:30 a odchádzali pred 19. hodinou. Myslím si, že ide hlavne o to, že sa potom reštaurácia plní aj inými zákazníkmi, tak aby boli hostia penziónu odbavení pred tým. Jedálny lístok je celkom pestrý, jedlá sú tu uvedené maďarsky, nemecky a anglicky. Preto by som odporúčala si už pred pobytom ponuku reštaurácie prejsť na webe (next-restaurant.hu), kde sú aj obrázky jedál, a pomocou webového prekladača si bez problémov vyberiete, čo vám bude chutiť. V jedálničku sú totiž na výber aj žabie stehienka a vyprážaný syr s ryžou, čo nemusí každému chutiť.

My sme si pochutnali na rybích polievkach a kuracom vývareponuka polievok je naozaj široká. Ďalej sú na výber všetky druhy mäsa pripravené rôznymi spôsobmi. My sme mali kuracie mäso s rezancami a kuracie rezne so šalátom, hovädziu sviečkovú a hovädzí guláš. Pre vegetariánov bolo v menu napríklad tofu, v ponuke boli aj 4 detské jedlá. Ako dezert som si dopriala moje obľúbené palacinky s marmeládou. Ako predjedlo sme na stôl vždy dostali misku s chlebom a pikantnú paprikovú pastu (Pista), ktorú sú Maďari zvyknutí dávať si úplne ku všetkému.

Ako sme sa najedli v okolí?

Navštívili sme juhoamerickú reštauráciu Cilantro Tropical Bistro, ktorá je len cez cestu od penziónu. Reštaurácia má veľmi príjemnú atmosféru. Dali sme si quesadillu. Jedálny lístok bol len v maďarčine, ale väčšina názvov bola pôvodných, španielskych, ktoré poznáme aj u nás. Navyše personál vedel anglicky a bez problémov nám vysvetlil, o aké mäso ide. Prípadne si môžete jedálniček preštudovať vopred na internete. V reštaurácii sa dalo zaplatiť aj kartou.

Popoludňajší zákusok sme si dali v známej cukrárni Szamos Cukrászda, asi 5 minút chôdze od penziónu. Ide cukráreň s mnohoročnou tradíciou, preslávenou výrobou marcipánových ružičiek. Priestory sú veľmi príjemné, objednali sme si dezert, kávu, čaj a ešte na cestu sme si so sebou vzali marcipánovú postavičku.

V okolí penziónu je ale množstvo ďalších reštaurácií, takže od hladu určite nikto neumrie. 😊

Aké bolo wellness centrum v penzióne?

Wellness centrum je otvorené každý deň od 14:00 do 22:00 hodín, rezervácia vopred nie je potrebná. Župan aj papuče sme mali pripravené v izbe, vo wellness potom boli k dispozícii ešte plachty. Na využitie boli 4 druhy sáun a vírivka. Všetko fungovalo správne, iba návod na vírivku bol uvedený v maďarčine, takže som nevedela, ako ju spustiť. Ale nie je problém požiadať niekoho z recepcie, aby vám pomohol. Rovnako pokiaľ nebola zapnutá niektorá zo sáun, recepčná ju na žiadosť hneď nastavila a vyhriata bolo celkom rýchlo. V priestore sáun sa nachádzajú aj sprchy a 4 ležadlá na oddych.

Ďalej sú v príjemnej dochádzkové vzdialenosti od penziónu kúpele Aquasziget Esztergom a vonkajší plavecký bazén. Tieto kúpaliská sme ale nenavštívili.

Kam sa vydať na výlet?

  • Bazilika – Tú je možné vidieť už z diaľky, takže ju len tak niekto neprehliadne. V roku 2023 ale prebieha rekonštrukcia, prehliadky boli preto zrušené. Dostali sme sa iba do „Pokladnice“, vďaka tomu sme mohli prejsť cez rekonštruovanú baziliku, kde bol ale všetok mobiliár vysťahovaný. V Pokladnici je možné vidieť liturgické textílie, korunovačné kríže a iné cenné predmety vyrobené zo zlata a drahých kameňov. Bohužiaľ, popisky boli len po maďarsky.

  • Skanzen ve meste Szentendre – Historický skanzen leží asi 40 minút južne od Ostrihomu. Ale cesta sa určite oplatí. Ide o veľmi rozsiahly skanzen s mnohými pôvodnými domami z rôznych častí a období Maďarska. Minimálne polovica stavieb bola otvorená a bolo možné nahliadnuť aj do vnútorného vybavenia domov. Celkovo vám návšteva zaberie určite aspoň 4 hodiny.

  • Mesto Tata – Pokiaľ do Ostrihomu prichádzate zo západného Slovenska, môžete sa cestou tam alebo späť zastaviť v meste Tata, ktoré leží asi 50 minút západne od Ostrihomu. V meste sa nachádzajú 2 jazerá. Jedno pri hrade a druhé v anglickom romantickom parku. Ďalej je tu palác Esterházy, kopec s kaplnkou a vodárenskou vežou a celkovo je prechádzka parkom okolo jazera veľmi príjemná aj v letných dňoch.

  • Most Márie Valérie – Ostrihom leží na brehu Dunaja, cez ktorý vedie most do Slovenského Štúrova. Stred mosta je potom štátnou hranicou. Po moste sa dá prejsť pešo alebo autom. Pešo vám to zaberie asi 10 minút, ale je z neho krásny výhľad na Ostrihomský kopec s bazilikou.

  • Ostrihomský hrad stojí hneď vedľa baziliky, ale pretože bol pondelok, bol zatvorený, takže sme ho nenavštívili.

Dôležité upozornenie teda je, že v pondelok je v Maďarsku väčšina pamiatok zatvorená (týka sa aj skanzenu). Otvorená bola len bazilika. Takže na tento deň si musíte zvoliť iný program, napríklad relax v kúpeľoch.


Záverečné hodnotenie pobytu v Penzióne Pod Bazilikou ****

„Ubytovanie v Penzióne pod Bazilikou v maďarskom Ostrihome ma skutočne očarilo. Penzión ponúka štýlové a komfortné ubytovanie v srdci mesta, naozaj len pár krokov od hlavných lákadiel, ktorými sú najmä bazilika, hrad a kúpele. Určite vás neomrzia ani prechádzky uličkami a pozdĺž rieky Dunaj. Prípadne je možné za ďalšími zaujímavosťami a pamiatkami vyraziť do okolia. Izba bola priestranná a pekne vybavená. Raňajkový bufet s dostatočným výberom sa nachádza priamo v penzióne, servírované večere sa podávajú v susednej reštaurácii, len minútu od penziónu. Ocenili sme možnosť využiť kávovar kedykoľvek počas dňa a posedenie na dvore plnom zelene. Každý večer sme tiež relaxovali v saunách a vírivke v suteréne. Pobyt tu môžem určite odporučiť aj ako romantický pobyt pre páry v akomkoľvek ročnom období.“


👍 Pobyt v Penzióne Pod Bazilikou **** bol osobne overený Nikolou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 26. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet