Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou v Rakúsku v penzióne Gasthof Mentenwirt

Vydajte sa spolu s Evou, členkou nášho Travelking tímu, do rakúskych Álp. Konkrétne do Penziónu Gasthof Mentenwirt. Aká bola cesta, ubytovanie a strava? A aké výletné ciele by ste si nemali nechať ujsť? To všetko sa dozviete.
Osobne overené: Recenzia pobytu s turistikou v Rakúsku v penzióne Gasthof Mentenwirt

Informácie o pobyte v bodoch:

Kam a ako sme išli?

Na pobyt do Lungau sme sa vydali autobusom z Českých Budějovíc. Na trase nás čakal jeden prestup v Salzburgu, kam sme sa dostali za 3 hodiny a 45 minút. Autobus stál na zastávke Salzburg - Juh (Salzburg - Süd), odkiaľ sme sa trolejbusom číslo 3 dostali priamo na hlavnú stanicu (Salzburg Hauptbahnhof). Z hlavnej stanice už smeroval autobus číslo 270 priamo do Lungau (smer Tamsweg). Až v autobuse sme ale zistili, že sme mohli nastúpiť aj na zastávke neďaleko stanice Salzburg - Juh. Podľa informácií na webe rakúskeho dopravného podniku sme usúdili, že najlepšie bude vystúpiť v susednej dedinke Sankt Michael im Lungau a dôjsť do Penzióna Gasthof Mentenwirt v dedinke Sankt Martin pešo (cca 1,5 km). Opäť až na mieste sme zistili, že autobus č. 270 stojí aj priamo pred penziónom, čo sme sa z informácií na webe nedozvedeli. Väčšina zastávok na trase bola na znamenie a boli popísané trochu inak ako na internete, a tak počas cesty treba sledovať zastávky na monitore v autobuse a včas ohlásiť tlačidlom svoj výstup. Lístky do Salzburgu nás stáli pre 2 osoby približne 660 Kč, do Sankt Michael im Lungau potom cca 900 Kč. Rovnako sme cestovali aj späť do Česka.

Gasthof Mentenwirt - Osobne overené

Ako to bolo s parkovaním?

Keďže sme cestovali hromadnou dopravou, parkovanie sme riešiť nemuseli. Všimla som si ale, že jedno parkovisko asi pre 5 áut sa nachádza vedľa penziónu, ďalšie parkovisko pre hostí potom leží priamo pred penziónom. Parkovanie na oboch parkoviskách je v rámci pobytu zadarmo.

Gasthof Mentenwirt - Osobne overené SK

Kde sme sa ubytovali?

Penzión Gasthof Mentenwirt leží neďaleko krásnej prírody rakúskych Nízkych Taur v dedine Sankt Martin. Už pri príchode nás nadchla atmosfére horskej dedinky, ktorú tvoria zdobené domy v alpskom štýle, všadeprítomné kravičky a kone na pastvinách, vysoké hory rozprestierajúce sa všade navôkol aj čerstvý a svieži vzduch, ktorý od nich vanul. Rýchlo sme zistili, že v obci sa každý každému zdraví - miestni aj turisti - čo bol pre nás príjemný kontrast oproti mestu.

Samotný Penzión Gasthof Mentenwirt sme vďaka navigácii ľahko našli. Pri príchode nás privítal slovensky hovoriaci pán recepčný, a tak sme sa ľahko dorozumeli. Počas check in-u nám vysvetlil všetky užitočné informácie k ubytovaniu a zaviedol nás do izby. Pán recepčný sa o nás počas celého pobytu príkladne staral, vyzbrojil nás brožúrkami s tipmi na výlety a skvele nám poradil, kde všade sa nám bude hodiť zľavová karta Lungau Card. Požičal nám tiež brožúrku s cestovnými poriadkami, kde boli trasy a časy autobusov po okolí rozpísané ďaleko presnejšie ako na internete. Práve pán recepčný nás upozornil tiež na to, že so zľavovou kartou máme aj lacnejšie cestovanie hromadnou dopravou po okolí.

Naša izba sa nachádzala na prvom poschodí a bola vybavená manželskou posteľou z borovicového dreva, nočnými stolíkmi, dvomi kreslami so stolíkom a stolom. Na stene visel tiež televízor s rakúskymi programami. Osobne mi v izbe chýbala chladnička. V chodbičke patriacej k izbe stáli dve šatníkové skrine. Samozrejmosťou tu bola moderná a čistučká kúpeľňa so sprchovým kútom, toaletou, fénom a umývadlom s veľkým zrkadlom a skrinkami. Po príchode nás v izbe čakali dve osušky a dva uteráky, v kúpeľni sme potom našli ešte ďalší čistý uterák. Naša izba bola otočená do ulice a z okna sme sa kochali výhľadom na všadeprítomné kopce. Hosťom s ľahším spánkom ale odporúčam spať v noci pri zatvorenom okne - cesta pri penzióne je aj v noci prekvapivo rušná a viackrát ma zobudili prechádzajúce autá. Príjemným zistením po návrate do izby z výletu bolo, že nám ju boli upratať.

Gasthof Mentenwirt - Osobne overené SK

Ako sme sa najedli v ubytovaní?

V rámci pobytu sme mali polpenziou, ktorá v deň príchodu začala večerou v čase od 18:00 do 20:00 hodín. Večere pozostávali z dvoch servírovaných chodov bez možnosti výberu. Jedlo bolo domácke a sýte, ale príliš nenadchlo. Prvý večer sme dostali paradajkovú polievku a špagety so smotanovou omáčkou s lungauskou slaninkou. Druhý deň nám po celodennej turistike skvele padla hustá smotanová polievka s hríbmi kuriatkami. Druhý chod bol potom karbonátok z mletého mäsa s hranolkami a paradajkovo-cibuľovým dipom.

Raňajky prebiehali formou bufetu, kde sa dalo vyberať zo slaných aj sladkých pokrmov. Na bufetovom stole nechýbali šunky, plátkové syry, paštéty, vajíčka natvrdo a zelenina, zo sladkého potom ovsené vločky či cornflaky, ktoré sa mohli jesť s mliekom alebo s ovocným jogurtom. Najlepšou časťou raňajok boli chrumkavé, čerstvé a voňavé žemle, ktoré sme si vychutnali ešte teplé. Z nápojov nechýbali džús, čaje podľa výberu a tiež rôzne druhy kávy z kávovaru. Ten dokázal urobiť aj horúcu čokoládu. Raňajky sa podávali od 7:30 do 9:00 hodín.

Posledný deň pobytu sme museli kvôli autobusu vyrážať skoro, ešte pred raňajkami. Pán recepčný bol ale veľmi ústretový a ochotný a ponúkol nám možnosť prísť na raňajky skôr. Túto možnosť sme využili len čiastočne, a tak sme si ráno o 7:00 dali pred cestou len kávu a džús. Po predošlej dohode nám personál pripravil desiatu na cestu, ktorá bola skutočne bohatá - tvorili ju 4 žemle s maslom, šunkou, syrom a uhorkou, 2 jablká a krabica džúsu podľa výberu. Personál myslel skutočne na všetko, a tak nám zabalil aj kelímky na pitie a servítky. Pán recepčný nám ponúkal tiež jogurty (a lyžičky), ale tie sme s vďakou z obavy, aby vydržali cestu v batohu, radšej odmietli. Aj bez jogurtov sme ale z penziónu odchádzali s veľkou taškou desiatej a boli sme vďaka nej sýti celý deň.

Gasthof Mentenwirt - Osobne overené

Ako sme sa najedli v okolí?

  • Počas turistiky sme sa zastavili na obed v horskej chate Speiereckhütte stojacej pod vrcholom hory Grosseck. Ani tu sme na jazykovú bariéru nenarazili, keďže sme sa so servírkami bez problémov dohovorili po anglicky. Ochutnali sme miestnu špecialitu Flammkuchen, čo je slaný koláč alebo „pizza“ z tenkého chlebového cesta. My sme si dali druh Classic, ktorého základ tvoril crème fraîche obložený typickou lungauskou slaninou, vajíčkom natvrdo a syrom. Na vrchu nechýbal šalát z rukoly, poľníčku a zálievky. Flammkuchen som jedla prvýkrát a bol výborný.

  • V Penzióne Gasthof Mentenwirt (za doplatok) aj v chate Speiereckhütte sme pili pivo Murauer a limonády Murelli z lokálneho pivovaru. Pivo malo trochu sladšiu chuť ako české a bolo vynikajúce. Limonády chutili tiež výborne - kolová limonáda s vtipnou etiketou Dracola bola podľa mňa chuťovo na nerozoznanie od slávnej Coca-Coly. Z ovocných limonád Murelli som ochutnala pomarančovú a rebarborovo-mätovú. Obe mali príjemne osviežujúcu chuť.

  • Cestou späť do Česka sme prestupovali znovu v Salzburgu, kde sme si chceli oddýchnuť pri káve. V sobotu doobeda bolo celkom problematické nájsť kaviareň, kde by sme pred usadením nemuseli dlho čakať v rade. Nakoniec sme si sadli v kaviarni Afro Cafe, kde sme si dali kapučíno a čokoládový koláč s višňami - oboje nám padlo vhod. Ak by v kaviarni nebolo plno a nečakalo pred ňou množstvo ľudí na usadenie, určite by sme si v nej dali i obed - jedlo pri pohľade na susedné stoly a do menu vyzeralo lahodne a s exotickým šmrncom.

Gasthof Mentenwirt - Osobne overené

Kam sa vydať na výlet?

  • V okolí dedinky Sankt Martin je skutočne bohatý výber aktivít - od návštevy letného kúpaliska, cez jazdu na koni a hladkanie oslíkov v neďalekom osľom parku až po prehliadky stredovekých hradov. Nás zlákala horská turistika, a tak sme sa kabínkovou lanovkou (cca 250 m od penziónu) vyviezli pod vrch Speiereck. Vďaka zľavovej karte Lungau Card sme mali jednu cestu nahor úplne zadarmo.

  • Zo stanice lanovky nás čakal technicky nenáročný výstup na samotný vrchol Speiereck. Na výstup nie je potrebná žiadna špeciálna výbava (pevné turistické topánky sú samozrejmosťou!), mne ale počas stúpania aj následného zostupu veľmi pomohli trekingové palice. Ako kancelárske myši sme sa cestou nahor poriadne zadýchali a zapotili, ale stálo to za to - z vrchola vo výške 2 411 m sa pred nami otvorili fantastické výhľady do dolín hlboko pod nami aj na okolité hory. Spoločnosť nám robili len mraky prevaľujúce sa ponad horský hrebeň a kravy, ktoré sa pásli aj tesne pod vrcholom hory. Kravičky sa v tunajších horách pasú skutočne všade a turistov si nevšímajú, pokiaľ od nich majú pokoj (alebo kým turista nevytiahne z batohu svoju desiatu). Hlavne v období, keď majú kravy teliatka, sa im treba v záujme vlastnej bezpečnosti vyhýbať a určite sa ich nedotýkať, na čo upozorňujú aj početné tabule.

  • Z vrcholu Speiereck sme pokračovali po hrebeni a na susedný vrchol Grosseck, kde sme sa zastavili na obed. Celá turistika nám s početnými prestávkami na vydýchanie sa, fotenie a s dlhšou pauzou na obed zabrala približne 4 hodiny. Z vrchu Grossecku sme sa potom zviezli kabínkovou lanovkou (vďaka Lungau Card znovu zadarmo) do mestečka Mauterndorf.

  • Dominantou mestečka je stredoveký hrad Mauterndorf, kam je s Lungau Card vstup zadarmo. Na pokladni je tiež možné požičať si audiosprievodcu aj v českom jazyku.

  • Cestou späť do Česka sme mali niekoľko hodín na prestup v Salzburgu, ktoré sme využili na prechádzku po brehu rieky Salzach. Mesto nás nadchlo svojou pohodovou atmosférou, množstvom kľukatých uličiek s historickými domčekmi, čistotou aj fantastickým výhľadom na hrad a pamiatky priamo od brehu rieky. Určite sa sem znovu vrátime na poriadny výlet, aby sme spoznali ďalšie jeho krásy.


Gasthof Mentenwirt - Osobne overené

Záverečné hodnotenie pobytu v Penzióne Gasthof Mentenwirt

Pobyt v Penzióne Gasthof Mentenwirt sme si dokonale užili. Aj keď sa penzión nachádza uprostred typickej horskej dedinky v Rakúsku, vďaka slovenskému personálu sme jazykovú bariéru vôbec neriešili. Naša izba bola komfortná a strava uspokojivá. Pán recepčný sa o nás po celú dobu perfektne staral, vždy nám pomohol a poradil nám skvelé tipy na výlety po okolí. Výhodou bola zľavová Lungau Card v rámci balíčka, s ktorou sme mali vstupenky a lanovku zadarmo. Aj keď je oblasť známa hlavne ako raj zimných športov, o nespočetne veľa možností turistiky a atrakcií tu nie je núdza ani v lete - nabudúce sem rozhodne vyrazíme na viac dní, aby sme stihli navštíviť všetko, čo nás v okolí zaujalo.


👍 Pobyt v Penzióne Gasthof Mentenwirt bol osobne overený Evou, členkou tímu Travelking, a jeho návštevu môže s pokojným srdcom odporučiť aj vám. Ďalšie osobne overené hotely si môžete pozrieť tu.

Autor článku:

Aktualizované: 25. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet