Okolo Česka s bicyklom: Kde nájdete skvelé cyklotrasy?

Cyklistika sa stáva stále obľúbenejším športom. Nikomu sa však nechce jazdiť vedľa kamiónov alebo len dookola po miestnom parku. Kde sa teda nachádzajú zaujímavé a príjemné cyklotrasy? Pozrite sa na niektoré z nich v obľúbených destináciách v Česku.
Okolo Česka s bicyklom: Kde nájdete skvelé cyklotrasy?

Cyklotrasa Ostrava - Beskydy alebo zachráň si svoje pľúca

Boh, prípadne ten, ktorý staval tento svet, vedel čo robí a tušil, že Ostrava bude jedným z najviac znečistených regiónov v Česku. Stvoril preto prekrásne hory Beskydy, ktoré ležia len pár desiatok kilometrov od Ostravy a ponúkajú tak občanom s "krátkym zobákom" vhodné prostredie, kde prijímať kyslík. O niečo neskôr, v roku 2014, sa vďaka dotáciám z Európskej únie dokonca postavila medzi Ostravou a Beskydami cez 50 km dlhá cyklotrasa. Dýchať tak nikdy nebolo jednoduchšie. Navyše je to jazda, pri ktorej cyklistická duša zaplesá.

Čaká na vás úsek, ktorý v podstate celý vedie pozdĺž rieky Ostravice a tiahne sa od Hornického múzea Landek cez centrum Ostravy, Vratimov, Paskov, Sviadnov, Frýdek-Místek a Frýdlant nad Ostravicí a končí v srdci Beskýd, v meste Ostravice. Na ceste, ktorá z drvivej väčšiny vedie lesom alebo prírodou po asfaltovom povrchu, môžete s pokojným svedomím vyraziť aj s malými deťmi. Chodník je totiž úplne odrezaný od cesty, a vy si tak len vychutnávate jazdu, lesy, rieku a čerstvý vzduch.

Pozdĺž trate je niekoľko miest, ktoré stoja za návštevu. Príkladom nech je trebárs nedávno zrekonštruovaný Slezskoostravský hrad, sútok Ostravice a Odry, moderná hrádza vo Vratimove alebo napríklad ostravické pereje v cieľovej stanici, pri ktorých môžete nabrať sily a naobedovať sa.

Beskydy


Krkonoše: Šliapať či nešliapať? To je otázka

Jazdiť na bicykli po najvyšších českých horách? Niekto by si pomyslel, že to je bláznovstvo, šialenstvo alebo pochabosť. Iný by zase zvolil vulgárnejšie výrazy. Prečo ale jazdiť do kopcov, keď je to omnoho zábavnejšie naopak? Lanovka z Pece pod Sněžkou, ktorá vedie až na Hnedý vrh (1 200 m n. m.), umožňuje cyklistom vyviezť ich bicykel bez námahy hore, aby si potom mohli užiť parádne dlhý zjazd smerom k Lesnej búde.

Ak ste však zástancami starej školy, ktorá chce na bicykli predovšetkým šliapať a vydať zo seba maximum, nemusíte zúfať! V Krkonošiach sa nachádza celý rad menších cyklotrás. Príkladom môže byť 30 km dlhá cyklotrasa v okolí Lánova, Krkonošsý náučný cyklistický chodník v Jánských lázních alebo ďalšie cyklotrasy pri obci Žacléř, ktorá leží na východnom okraji Krkonôš. Ďalšie skvelé tipy na cyklistické výlety po Krkonošiach nájdete TU.

Brno: Mesto plné vzrušenia a zaujímavých cyklotrás

Brnianská priehrada (Prýgl) je miesto, ktoré majú miestni študenti spojené s letom, zábavou a kolotočmi. Nie každému by však napadlo vyraziť k Prýglu na bicykli. Chyba! Hoci miestna cyklotrasa patrí so svojimi 30 km k jedným z najkratších, nahrádza to však svojou náročnosťou a príjemným prostredím. Vzhľadom na striedanie asfaltových a terénnych úsekov, je cyklotrasa vhodná skôr pre horské bicykle. Cestou určite narazíte na dve zaujímavé pamiatky, pri ktorých si môžete oddýchnuť: Jarošův mlýn vo Verskej Bítýške a hrad Veveří. Lokalita je okrem iného špecifická tým, že v nej môžete naraziť na bývalého väzňa Jiřího Kajínka, ktorý sa po svojom prepustení presťahoval do brnianskej štvrti Bystrc. Viac informácií (o trati, nie o Kajínkovi) nájdete TU.

Brněnská přehrada


Dostali ste chuť na viedenský rezeň alebo kávičku? Paráda! Nie je nič jednoduchšie, ako sadnúť na bicykel a previezť sa rovno do hlavného mesta Rakúska. Trasa Brno - Viedeň dlhá približne 140 kilometrov vedie prevažne územím južnej Moravy a dolnorakúskej oblasti Weinviertel. Nemali by ste tak obísť mestá Iváň, Pasohlávky, Hevlín a Ladendorf. Avšak pozor! Predovšetkým na južnej Morave si dávajte pozor na najrôznejšie vínne pivnice a reštauračné zariadenia! Mohlo by sa tiež stať, že k cieľu nikdy nedorazíte alebo horšie, že budete mať problém so zákonom za riadenie pod vplyvom. :) V tom lepšom prípade by ste len videli viedenský barokový zámok Schönbrunn dvakrát, v tom druhom by vám to mohlo pokaziť celú dovolenku. Viac informácií o cyklotrase Brno-Viedeň nájdete tu ZDE.

Zámek Schönbrunn


Kúpeľný trojuholník: Jazdíte stále dookola? Jazdite do trojuholníka!

Keď príde reč na kúpeľný trojuholník, ktorý zahŕňa trojicu Mariánské a Františkovy Lázně a Karlovy Vary, väčšina ľudí si vybaví len relaxujúcich seniorov v bahne a pive. Región je však doslova prešpikovaný krátkymi, príjemnými a väčšinou aj nenáročnými cyklotrasami, ktoré tak perfektne zapadajú do oddychového koloritu tejto oblasti.

Skrz Karlove Vary vedie dlhý približne stokilometrový chodník Ohře, ktorý sa tiahne od Chebu, cez Karlovy Vary až k obci Lužný u Perštejna, teda v podstate od západných hraníc s Nemeckom až po Ústecký kraj. Trasa by mala byť pomerne jednoduchá, bez výraznejšieho stúpania. Ak máte radi dobrodružstvá a ani cesta do Chebu by vám nestačila, nevadí. Nie je nič ľahšie, než prekročiť hranice a pokračovať ďalej do Nemecka po ich Valdštejnskej cyklotrase, ktorá na trasu Ohře plynule nadväzuje. Viac informácií nielen o cyklochodníku Ohře, ale aj o ďalších trasách pre cyklistov v okolí Karlových Varov nájdete TU.

Dovolena na kole


Ak sa nachádzate v okolí Mariánskych Lázní, teda druhého najväčšieho z českých kúpeľných obrov, ponúka sa vám cyklotrasa Mariánské Lázně - Tri Sekery - Mohleno. Meria 23 km (s odbočkami až 37 km) a svojou obtiažnosťou spadá medzi stredne náročné, a to najmä kvôli polkilometrovému prevýšeniu. Na cyklotrase prevažujú asfaltky, je nutné si však uvedomiť, že Mariánské Lázně ležia v Česku, takže nie všetky úseky sú hladké ako múka. Na vašom cyklistickom výlete by vás doprava mala rušiť len minimálne, pozor si dávajte iba pri prejazde Drmoulom. Po ceste narazíte aj na niekoľko zaujímavých miest, ktoré stojí za to vidieť. Príkladom nech je Ferdinandov prameň, Hamrnický zámok, Židovský cintorín alebo Rašelinisko Stará Mohelenská. Ďalšie informácie o cyklotrasách v oblasti Mariánskych Lázní nájdete TU.

Františkovy Lázně


Zostávajú už len posledné a najmenšie z kúpeľného trojlístka - Františkovy Lázně. V tomto malom meste, v ktorom žije menej ako 6 tisíc obyvateľov, nájdete perfektný cyklochodník vhodný pre úplných začiatočníkov alebo na výlet s malými deťmi. Tridsať kilometrov dlhý okruh začína vo Františkových Lázních a vedie cez Nový Drahov, Vojtanov, Lužnú a končí tam, kde začal. Prakticky nulové prevýšenie a kvalitný terén prejde každý, aj keby mu po ceste odpadli obe kolesá. Po trase si môžete vychutnať krásy miestnej prírody a navštíviť trebárs rašelinisko SOOS alebo Starý rybník.

Pár tipov na cyklotrasy by sme teda mali. Neostáva nič iné, než dofúkať kolesá, nasadiť si prilby a vyraziť!

Autor článku:

Aktualizované: 19. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet