Objavte to NAJ z Poľska: 10 najkrajších národných parkov

Vidieť pasúce sa stádo zubrov alebo losov vo voľnej prírode je neopísateľný zážitok a práve poľské parky ponúkajú nespočetné množstvo takých kúzelných okamihov. Poďte sa s nami pozrieť na tie najkrajšie poľské národné parky!
Objavte to NAJ z Poľska: 10 najkrajších národných parkov

V Poľsku sa nachádza celkovo 23 národných parkov a z toho sú 2 prímorské. Každý z nich tak ponúka unikátne prírodné scenérie - pohyblivé piesočné duny, mohutné vápencové skaly alebo panenskú krajinu. Parky zohrávajú zásadnú úlohu v zachovaní nedotknutej prírody a predovšetkým v ochrane vzácnej fauny a flóry. Majú mnohé spoločné, napriek tomu je každý z nich jedinečný.

1. Bielovežský národný park

Na hranici medzi Bieloruskom a Poľskom sa rozlieha posledný nedotknutý európsky prales, v srdci ktorého nájdete skutočný poklad – Bielovežský národný park (BNP). Nájdete ho v Podleskom vojvodstve, približne hodinu jazdy autom od mesta Białystok, respektíve tri a pol hodiny od Varšavy.

Panenská príroda sa vyznačuje vysokou biodiverzitou a veľkým množstvom mŕtvych stromov v rôznych štádiách rozkladu. To je pre prirodzené lesy typické, v európskom kontexte však, bohužiaľ, ide o úplnú výnimku. Hnijúce drevo je domovom hmyzu aj rastlín – kolobeh života tak uvidíte na vlastné oči.

Symbolom Bielovežského pralesa je zubor európsky – najväčší suchozemský cicavec v Európe. V súčasnosti v BNP žije najväčšie voľne sa pohybujúce stádo zubrov, ktoré má približne 800 jedincov. Jeden z najstarších národných parkov v Európe je pod prísnou ochranou mnohých organizácií a v roku 1979 bol zapísaný na Zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Vstupné

  • Chránená oblasť

    • Bežné: 8 zlotých
    • Zľavnené: 4 zloté
  • Rezervácia so zubrami

    • Bežné: 16 zlotých
    • Zľavnené: 10 zlotých

Ďalšie informácie

  • Počas silných búrok a vetra je vstup do BNP zakázaný.
  • Psy majú do chránenej oblasti zákaz vstupu.
  • Zvieratá sa parkom pohybujú bez ľudského zásahu, preto nie je možné stretnutie so zubrami zaručiť. Pokiaľ chcete pozorovať tieto majestátne stvorenia vo voľnej prírode, buďte trpezliví a naplánujte si výlet ideálne na január alebo február. Počas celého roka je zubry možné vidieť spolu s vlkmi, losmi a ďalšími zvieratami v rezervácii European Bison Show Reserve.

2. Tatranský národný park

Poľské Tatry ukrývajú množstvo skvostov vrátane najvyššej poľskej hory Rysy. V tejto neobyčajnej prírode sa nachádza aj jediné horské pásmo alpínskeho reliéfu v Poľsku. Pri potulkách tu môžete naraziť na kamzíky aj medvede.

Tatranský národný park (TNP) je jedným z najväčších národných parkov v krajine. Jeho veľkú časť pokrývajú smrekové lesy a vysokohorské kosodreviny, zvyšok tvoria skaly a riečky. Najrôznejšie previsy, kotliny a strmé hory spolu s horskými potokmi vytvárajú nádherné prírodné scenérie.

Jedno z najobľúbenejších turistických miest poľských Tatier je jazero Morskie Oko (Morské oko). Toto jazero ľadovcového pôvodu je ľahko dostupné. Vedie k nemu asfaltová cesta, takže trasu zvládnete aj s kočíkom. Auto zaparkujte napríklad na parkovisku v Palenica Białczanská. Platí však pravidlo - kto skôr príde, ten skôr parkuje.

Vstupné

  • Bežné: 5 zlotých
  • Zľavnené: 2,5 zlotých

Ďalšie informácie

  • Pred návštevou parku si prečítajte oznámenia pre turistov, ktoré sú dostupné na webových stránkach TNP a skontrolujte predpoveď počasia – za nepriaznivých poveternostných podmienok sa návšteva parku neodporúča.
  • Svojho psíka nechajte radšej doma. So psom sa smiete prejsť iba po chodníku Droga pod Reglami a trase vedúcej pozdĺž Chochołowskej doliny. Psa majte celý čas na vôdzke.
  • Park sa nachádza zhruba dve hodiny jazdy autom od Krakova.

3. Biebrzanský národný park

Najväčším národným parkom v Poľsku je Biebrzanský národný park, ktorý je zároveň jedným z najväčších v Európe. Leží na severovýchode krajiny v Podleskom vojvodstve pozdĺž povodia rieky Biebrza, ktorej údolie meandruje, a vytvára tak jedinečnú mozaiku s najrozsiahlejším komplexom rašelinísk v Poľsku Biebrza Marshes.

V parku sa vyskytuje veľa vzácnych druhov najrôznejších rastlín a živočíchov. Močiare Biebrzanského parku sú považované za jedno z najvýznamnejších útočísk vodného a bahenného vtáctva v strednej Európe. Táto mimoriadna oblasť bola v roku 1995 zaradená pod ochranu Ramsarského dohovoru (celosvetová ochrana a rozumné používanie mokradí).

Údolie rieky je útočiskom veľmi vzácnych živočíchov a je obľúbeným miestom ornitológov, pretože tu môžu pozorovať okolo 253 druhov vtákov. Zároveň v Biebrzanskom národnom parku žije najväčšia kolónia losov v strednej Európe - obsahuje zhruba 350 jedincov. Tiež tu žijú vlci, vydry a bobry.

Vstupné

  • Bežné: 8 zlotých
  • Zľavnené: 4 zlotých

Ďalšie informácie

  • Pokiaľ cestujete vo väčšom počte (nad 7 osôb), park smiete navštíviť iba pod dohľadom licencovaného sprievodcu Národného parku Biebrza.
  • Niektoré úseky parku sú prístupné aj pre psov, ktorých však musíte mať na vôdzke s dĺžkou do 1,5 m.

4. Slowinský národný park

Jedným z dvoch prímorských národných parkov je Slowinský národný park, ktorý leží na pobreží Baltského mora v Pomoranskom vojvodstve. Najväčšou vzácnosťou a tiež turistickým lákadlom sú jeho pásy pohyblivých piesočných dún, ktoré sa nazýva Lebská Sahara.

Duny dosahujú výšku 30 až 40 m, najvyššia duna Łącka Góra meria 42 m. Dôjdete k nej iba po vyhradených turistických chodníkoch. K dune sa vydajte napríklad z mesta Łeba, blízko ktorého sa nachádza múzeum odpaľovania rakiet v Rąbke. Múzeum stojí na mieste, kde sa počas druhej svetovej vojny testovali nemecké raketové zbrane.

Park však netvorí iba piesok, jeho územie je pretkané borovicovými lesmi, jazierkami, rašeliniskami a močiarmi. Pobrežie občas navštívia tulene a sviňuchy a v lesoch zase žijú losy aj daniele. Okrem unikátnych piesočných dún si nenechajte ujsť ani vyhliadkovú vežu na vrchu Rowokół a maják na dune Czołpino.

Vstupné

  • Bežné: 8 zlotých
  • Zľavnené: 4 zloté

Vstupné sa platí od 1. mája do 30. septembra.

Ďalšie informácie

  • Vstup so psami je zakázaný.
  • V súčasnosti je pre návštevníkov k dispozícii viac než 170 km náučných chodníkov.
  • Počas letných mesiacov si tu užijete aj vodné aktivity - prevezte sa po jazere Łebsko na lodi, kanoe či vodných bicykloch. Krásy parku tak uvidíte z inej perspektívy.

5. Národný park Stolové hory

Takú krásu len tak niekde nenájdete. Podobné prírodné úkazy uvidíte iba v Afrike a Kanade. Národný park Stolové hory sa nachádza na česko-poľskej hranici a susedí s Chránenou krajinnou oblasťou Broumovsko. K svetovému unikátu to teda nie je z Česka ďaleko. Z Náchodu k horám autom dôjdete približne za pol hodiny.

Územie je pretkané hustou sieťou turistických chodníkov, cez ktoré sa dostanete až na najvyšší vrchol Stolových hôr - Velká Hejšovina - čo je zároveň najvyšší pieskovcový vrch v strednej Európe.

Najpopulárnejšou časťou národného parku sú Bludné skaly. Na ich prieskum sa vydajte napríklad z českého Machova alebo z poľského kúpeľného mestečka Kudowa-Zdrój. Skalné labyrinty pôsobia ako cesta do sveta fantázie. Uvidíte tu mnoho rozličných tvarov, úzke chodby aj malé jazierka. Vstup do Bludných skál je jednosmerný a spoplatnený.

Vstupné

Do Bludných skál a na Hejšovinu

  • Bežné: 12 zlotých
  • Zľavnené: 6 zlotých

Ďalšie informácie

  • Parkovanie je možné pri Bludných skalách od 9:00 do 18:00 hodín (30 zlotých/auto).
  • V zime a pri silnej námraze je časť ciest v Stolových horách uzavretá.

6. Národný park Pieniny

Pri poľsko-slovenských hraniciach v Malopoľskom vojvodstve ležia Pieniny, ktoré sa prírodnou rezerváciou stali už v roku 1932. Návštevu najstaršej európskej prírodnej rezervácie si užijú milovníci vody, cyklisti aj tí, ktorí dávajú prednosť objavovaniu krásnych miest po vlastných nohách. Veľkým lákadlom parku, nielen pre milovníkov vodných športov, je rieka Dunajec.

Najkrajší úsek parku sa rozprestiera medzi prístaviskami Sromowce a Szczawnica, kde je rieka obklopená bielymi vápencovými svahmi. Najkrajší pohľad na krajinu sa vám naskytne práve z vody. Nie nadarmo má rafting v tejto oblasti viac ako 150-ročnú tradíciu.

Obyvateľom Pienin sa hovorí gorali a tí v minulosti obrábali terasovité polia. Dnes už ich nikto neobhospodaruje, a tak sa stávajú vzácnymi. Medzi ďalšie tvory, ktoré miesto osídlili, patrí vzácny motýľ Jasoň červenooký, ktorý sa tu ubytoval vďaka ochranárom.

Vstupné

Tri Koruny (Trzy Korony) a vrchol Sokolica

  • Od 20. apríla do 31. mája a od 1. septembra do 15. novembra

    • Bežné: 6 zlotých
    • Zľavnené 3 zlotých
  • Od 1. júna do 30. septembra

    • Bežné: 8 zlotých
    • Zľavnené: 4 zlotých

Ďalšie informácie

  • Okolie národného parku ponúka veľké množstvo turistického vyžitia - splav rieky Dunajec na plti, rôzne náročné turistické trasy, ale aj kultúrne vyžitie.
  • V Pieninách leží zrúcanina gotického hradu, hrad prestavaný na zámok Niedzica a tiež kúpeľné stredisko Szczawnica.
  • Tešiť sa môžete na 11 značených chodníkov, z ktorých sú dva prístupné aj pre cyklistov.

7. Wolinský národný park

Pri prechádzkach Wolinským národným parkom vás očarí vôňa borovicových hájov a Baltského mora. Park sa rozprestiera po skoro celom území najväčšieho poľského ostrova Wolin a je rajom všelijakých rastlín a živočíchov.

Symbolom národného parku je orliak morský. Pokiaľ tohto dravca nestretnete pri prechádzke, prezrite si ho v neďalekom múzeu prírody. Okrem orliaka tu zahliadnete ďalších 200 druhov rôznych operencov, pretože parkom prechádza hlavná migračná trasa vtákov pozdĺž pobrežia Baltského mora. Vody zálivu sú tiež domovom mnohých druhov rýb a stále vzácnejších morských cicavcov – tuleňov a sviňúch.

Vstupenky

  • Bežné: 7 zlotých
  • Zľavnené: 3,50 zlotých

Ďalšie informácie

  • Pohnutá história ostrova Wolin je na mnohých miestach stále silne prítomná. Svoje stopy tu zanechali prví obyvatelia z doby kamennej aj druhá svetová vojna.
  • Medzi obľúbené miesta v okolí patrí Tyrkysové jazero, Bison Show Farm a vyhliadky Gosań a Kawcza Góra.

8. Ojcowský národný park

Neďaleko Krakova (približne 40 minút jazdy autom), asi 140 km od slovenských hraníc, sa nachádza Ojcowský národný park. Hoci je najmenším národným parkom v krajine, je významný pre svoje bohatstvo početných geologických útvarov.

Okrem vápencových skál môžete obdivovať pekné údolie pri potokoch Prądnik, Sąspówka a rozmanitú faunu a flóru. Medzi najzaujímavejších obyvateľov parku patria netopiere – žije ich tu 19 druhov. Vyskytuje sa tu viac ako 400 jaskýň, medzi najväčšie patrí Łokietka, Ciemna a Zbójecka.

Pre krásu sa musí trpieť. Ak sa teda chcete kochať dych vyrážajúcimi výhľadmi, musíte trochu zamakať a vyšliapať lesné chodníky. Jedna z najkrajších vyhliadok je blízko jaskyne Ciemna.

Vstupenky

  • Vstup do parku nie je spoplatnený. Platí sa iba za vstup do jaskýň a za parkovanie.

Ďalšie informácie

  • Okrem turistických chodníkov na vás čakajú aj kultúrne pamiatky - v parku sa nachádza renesančný zámok Pieskowa Skala a pri hranici stojí hrad Ojcow.

9. Bieszczadský národný park

Tretí najväčší poľský národný park leží na juhovýchode krajiny v Podkarpatskom vojvodstve. Po celom parku sa rozprestierajú rozľahlé zelené pláne a bukové lesy, v ktorých žijú rysy, vlci, medvede a zhruba 150 druhov vtákov.

Koncom štyridsiatych rokov bolo územie národného parku ešte obývané, po vysídlení pôvodných obyvateľov ale prevzala nad dedinami a osadami vládu príroda. Táto oblasť tak dostala názov Krajina údolia. Cestou narazíte aj na bývalé obydlia, zdivočené sady a drevené kostoly.

Keď si v lete prejdete krásne planiny na hrebeňoch hôr, zrelaxujte sa napríklad v Solińskom jazere. Nádrž s niekoľkými kúpaliskami a plážami nájdete priamo v podhorí.

Vstupenky

  • Bežné: 9 zlotých
  • Zľavnené: 4,5 zlotých

Ďalšie informácie

  • Pešo, na bicykli, alebo v sedle? Bieszczadský národný park ponúka celú škálu možností, ako spoznať prírodu zblízka. Parkom sa tiahnu rôzne chodníky s dĺžkou približne 130 kilometrov.
  • Do určitých oblastí platí zákaz vstupu so psami.

10. Krkonošský národný park

Hoci Krkonošský národný park patrí k tým rušnejším, miesto na tomto zozname si určite zaslúži. Pre Krkonoše sú typické žulové skaly najrôznejších tvarov, ktoré sa tešia veľkej obľube. Najnavštevovanejšími skalnými útvarmi sú Pútnici (Pielgrzymy), Poludňajší kameň (Słonecznik), Tvarožník (Twarożnik) alebo Svinské kamene (Trzy Świnki).

Ďalším obľúbeným miestom je tiež Úpske rašelinisko, ktoré je domovom vzácnych rastlín a tvorov. Krásne vyhliadkové miesta nájdete v západnej časti parku v prírodnej rezervácii Snežné jamy (Śnieżne Kotły). Populárnou atrakciou je tiež najvyšší vodopád poľských Krkonôš Kamieńczyka, ktorý leží blízko centra Szklarskej Poręby.

Tou najväčšou atrakciou českých a poľských Krkonôš je, samozrejme, Sněžka. Z poľskej strany na ňu vedie hneď niekoľko trás – tá najkrajšia začína v kúpeľnom mestečku Karpacz.

Vstupenky

  • Bežné: 9 zlotých

Ďalšie informácie

  • V Krkonošiach sa pravidelne pohybujú vlci, preto majte vždy svojich psov na vôdzke.
  • Turistika je povolená iba cez deň – od svitania do súmraku.
  • Pokiaľ sa na Sněžku vydáte z Karpaczu, určite navštívte drevený kostol Wang, ktorý bol do mesta presťahovaný až z Nórska.

Poľsko - Najobľúbenejšie pobyty


Vezmite, prosím, na vedomie, že cena vstupného sa môže zmeniť. Aktuálne ceny vstupeniek a ďalšie informácie týkajúce sa národných parkov nájdete na oficiálnych webových stránkach. Deti do 7 rokov majú vstup zadarmo.

Autor článku:

Aktualizované: 27. 4. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet