Ako sa zbaliť k moru

Plánujete dovolenku pri mori a premýšľate čo vziať so sebou? Máme pre vás pár tipov na veci, ktoré by vo vašom kufri nemali chýbať.
Ako sa zbaliť k moru

Svätou trojicou každého cestovateľa je občiansky preukaz/pas - kartičky poistenia - peniaze. Tento základ sa potom rozširuje podľa konkrétnej destinácie a možností. Bod tri „peniaze“ je napríklad vhodné doplniť platobnou kartou, ktorá slúži predovšetkým ako rezerva (podľa vašej banky totiž musíte počítať s poplatkami za výber v zahraničí či platbu kartou).

pas

Všemocná angličtina?

Vzhľadom k tomu, že sa chystáte k moru a to sa, bohužiaľ, vyskytuje kdekoľvek inde len nie v Česku a na Slovensku, je dosť pravdepodobné, že budete čeliť cudziemu jazyku. Znalosť angličtiny je vždy fajn, v drvivej väčšine turistických oblastí vám bude stačiť.

Rozhodne je ale prínosné, keď sa pripravíte i na rodný jazyk daného štátu.Vezmite si so sebou aj mapy, sprievodcu a slovník. Poprípade odporúčame sadnúť si na chvíľu k internetu a zadať si do google prekladača všetky možné slovíčka a fráze, ktoré vás napadnú. Zoznam si vytlačte a zložte do kufra.

Že na Google nie je spoľahnutie? Základom je sa dorozumieť, a preto je jedno ak vaša otázka bude s chybou alebo bez. Naopak, Taliani či Španieli veľmi oceňujú snahu turistov hovoriť ich rodným jazykom, takže skôr získate body za sympatie.

Pripravení na všetko

Pokiaľ ide o samotné more, mali by pre vás byť samozrejmosťou viac ako jedny plavky. Nemá zmysel so sebou ťahať celú módnu kolekciu posledného leta, ale aspoň jedny plavky naviac by sa vo vašom kufri mali vyskytovať. Morská voda dokáže byť zákerná. A keď už sme pri tej zákernosti...

Určite do kufra prihoďte obuv do vody. Stačia obyčajné plastové žabky alebo tie najlacnejšie crocsy. Jednoducho čokoľvek, čomu nevadí voda a čo posledný deň hodíte do najbližšieho koša, aby ste uvoľnili miesto suvenírom.

Ochrana nôh je často podceňovaná, pritom sa vlastne nikdy nemôžete pohybovať len tak bosí. Aj tá najjemnejšia najkrajšia piesková pláž môže byť v lete vyhriata na neznesiteľnú úroveň. Morské dno zase neraz prekvapilo napríklad ostrým kamienkom.

zabky

Ochrana pred slnkom

Dôležitá je ďalej akákoľvek pokrývka hlavy, okuliare a opaľovacie krémy s faktorom okolo 30. Ak máte citlivú pokožku a ľahko sa spálite (alebo pokiaľ idete s deťmi), odporúčame sa obvykle ochranný faktor 50. Ruka v ruke by potom s krémami na opaľovanie mali ísť krémy po opaľovaní, ktoré vašu pokožku ukľudnia.

Uteráky, kozmetika do kúpeľne, to sú pomerne individuálne záležitosti. Pre väčšinu hotelov je samozrejmosťou hosťom tieto potreby poskytnúť. V prípade jednoduchšieho ubytovania si hostia občas vozia svoje mydlá, preto odporúčame vždy vysledovať situáciu. Nikdy však nezaškodí mať so sebou pre istotu nejakú tú malú cestovnú vzorku z drogérie - jeden šampón a jedno mydlo ako ochrana proti nepríjemným prekvapeniam pri príjazde. Zbytok potom vždy môžete dokúpiť na mieste. Ak ste ubytovaní napríklad v bungalovoch, hodia sa aj štipce a šnúra na bielizeň.

PS: A nezabudnite na náš kupón!

more2

Autor článku:

Aktualizované: 18. 3. 2024

Články, ktoré by vás mohli zaujímať

Najpredávanejšie pobyty

Inšpirujte sa tými najpredávanejšími pobytmi za posledný týždeň

Zabudli ste heslo?

Získajte nové!

Môžete sa prihlásiť aj pomocou sociálnej siete:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Chcem sa registrovať

Alebo sa zaregistrujte pomocou sociálnych sietí:

Registráciou prostredníctvom Facebooku či Google súhlasím s Obchodnými podmienkami a potvrdzujem, že som sa zoznámil/a so Zásadami ochrany osobných údajov.

Zabudli ste heslo?

Nevadí! Stačí zadať váš e-mail a my vám pošleme odkaz, kde si vytvoríte nové.

Tento e-mail u nás není zaregistrovánVytvořit účet